avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatii de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatii de Proprietari

Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( Gaz/ Energie Electrica) si sunt alte Asociatii care NU percep penalitati deloc.
Cum este posibil asa ceva stiind ca furnizorii sunt aceeasi.??
Cel mai recent răspuns: ContSters166949 , utilizator 09:43, 1 Aprilie 2012
Daca la Dumneavoastra in condominiu este asa nu trebuie generalizat,eu le dau tuturor proprietarilor fluturasi in care este specificat numarul de persoane din apartament,cota indiviza,consumul de apa calda si rece,si cat sunt costurile pe fiecare furnizor ce revin fiecarui apartament ,iar pe spatele fluturasului au toata baza de date care a stat la baza calculului: toate facturile lunii respective,consumul total de apa,numarul de persoane din condominiu. Deci fluturasul este copia fidela a listei de plata pentru fiecare apartament,iar pe administrator in verific ZILNIC fiecare incasare si plata pe care o face si fac si "JURNAL DE INCASARI SI PLATI".Asa se mai pot folosi banii in alte scopuri????
Sunt de acord .Cred ca cazul dvs este destul de rar. Generalizarea facuta de mine a fost doar de a scoate in evidenta frustrarea pe care o resimt la adresa Asociatei mele de Proprietari . Iata si o alta problema:
Daca Asociatia atat de inflexibila in privinta intarzierilor , ar trebui sa se ingrijeasca sa aiba un program care sa permita plata in mod fluent. Este anormal sa ai program de 2 ore / saptamana cand ai cerinte atat de drastice la intarzieri.Inca o data fac comparatie cu alti furnizori de utilitati care tin casierii cu program ZILNIC , la care se adauga posibiltati de plata ON LINE.Deci , nici o scuza . Proprietarii de locuinte din blocuri nu sunt toti pensionari!!!!
Credeti ca daca ar fii un program de 2 ore de doua ori pe saptamana incasarile ar fii mai mari?
In ziua de incasari este coada la usa administratorului sau a casierului?
Cine vrea sa plateasca nu gaseste scuza ca nu este cine sa incaseze,iar daca administratorul este din condominiu cred ca poate incasa si in afara zilelor in care are programul de incasari. Si daca Asociatia de Proprietari are cont bancar (si sigur are) se poate achita si prin banca.
Daca cei din comitet doresc pot sa puna o sambata sau o duminica pe luna in care sa fie zi de incasare macar o ora.
@OpraM

Vi s-a dat mai sus articolul din Legea 230/2007 prin care asociatia de proprietari poate sa-si faca propriul sistem de penalizare, in conditiile articolului de lege si numai astfel.
Furnizorii percep penalizari de 0,1% / zi de intarziere, asociatia nu poate percepe penalizari in procent mai mare de 0,2% / zi de intarziere, asadar nu poate fi mai mare decat dublul penalizarilor de la furnizori, nicidecum de 10 ori mai mare, asa cum ne spuneti dv. Deci cred ca ar trebui sa va interesati mai bine la asociatia dv. ca sa fiti corect informat.

Pe de alta parte, aceste penalizari sunt calculate pentru ultima luna de intarziere, afisate pe listele de intretinere, iar in momentul in care se incaseaza de la locatar restantele sunt incasate si penalizarile fie in totalitate (restante ale penalizarilor + penalizari curente (cele trecute pe liste)), fie numai o parte din penalizari in ordinea vechimii alaturi de cele mai vechi restante, fie deloc in cazul in care se plateste numai un partial din restanta, urmand ca ele sa se incaseze in totalitate atunci cand restantierul isi plateste intreaga suma restanta, asa cum asociatia a stabilit sa-si incaseze penalizarile. Nu este nimic in afara regulilor contabilitatii.
Cenzorul asociatiei trebuie sa verifice modul cum se incaseaza penalizarile, conform cu regulile asociatiei. Evident ca acest cenzor va sti si situatia intreaga a fondului de penalizari si modul cum sunt ele cumulate cu alte fonduri si cum sunt cheltuite de catre asociatie.
Penalizarile catre furnizori (daca exista) se achita din acest fond de penalizari.

Daca nu exista cenzor la asociatie, dar si daca exista, dv. puteti face o solicitare pentru a vedea modul de calcul al penalizarilor, cum se incaseaza acestea, unde se duc banii din penalizari etc.

Pe chitanta de plata nu trebuie sa vi se scrie decat ca achitati cotele de intretinere (numele lunii curente) sau restante. Casierul nu are la incasari decat lista cotelor de intretinere si va scrie exact ce achitati conform cu rubricile disponibile din lista fara sa detalieze.
Se da chitanta separata sau se specifica in chitanta de incasare numai Fondul de rulment pentru ca locatarul sa poata sa-si aibe propria evidenta in cazul in care paraseste asociatia (se muta) si i se inapoiaza cota lui la fondul de rulment.
In rest, niciun alt fond nu se inapoiaza proprietarului si nici nu-i foloseste la nimic daca i se scrie pe chitanta cate penalizari a platit.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
elga50, moderator
Sunt si eu curios. Asociatia are cont bancar? Daca are ce v-ar retine sa mergeti la banca sa achitati intretinerea? Daca administratorul este in concediu si nu are program de incasari 2 saptamani asteptati sa vina administratorul sau achitati intretinerea in contul bancar?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)
Penalitati - asoc. proprietari ContSters143145 ContSters143145 Este legal ca asociatiile de proprietari incaseze sume cu titlul de penalitati chiar daca nu platesc la randul lor penalitati furnizorilor? La solicitarea ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)