avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune-consecinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune-consecinte

In urma decesului unuia dintre parinti si efectuarii succesiunii, eu (ca unic mostenitor) detin 70% din casa parinteasca, in care actualmente locuieste parintele ramas in viata. Parintele ramas in viata vrea sa se casatoreasca.
Intrebarea este: in urma casatoriei parintelui in viata, ce se poate intampla cu casa:
1. Ce drepturi ar avea la mostenire "noul" membru al familiei, daca parintele ar deceda inainte?

Astept un raspuns cat mai scurt si exact la intrebare.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 22:12, 26 Martie 2012
Sotul supravietuitor va veni la mostenire impreuna cu dvs.
Veti ajunge sa va judecati probabil cu el daca nu va renunta la mostenire.
Noul cod civil prevede trei tipuri de regimuri matrimoniale:
1. regimul comunităţii legale,
2. regimul separaţiei de bunuri,
3. regimul comunităţii convenţionale.
Conform art.343 alin .3 ,in cazul regimul comunitatii legale,pentru bunurile mobile dobandite anterior casatoriei, inainte de incheierea acesteia se intocmeste un inventar de catre notarul public sau sub semnatura privata, daca partile convin astfel. In lipsa inventarului, se prezuma, pana la proba contrara, ca bunurile sunt comune.
Alegerea unui alt regim juridic decât cel al comunităţii legale (care era singurul permis de lege până la intrarea în vigoarea a noului Cod civil), se face prin încheierea unei convenţii
matrimoniale: practic părţile trec de la regimul comunităţii legale la regimul comunităţii
convenţionale de bunuri sau stabilesc să aleagă regimul separaţiei de bunuri.
In cazul regimul separatiei de bunuri conf. art 360,fiecare dintre soti este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei, precum si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa aceasta data.
In cazul in care se adopta comunitatea conventionala potrivit dispoziţiilor art. 366 din Noul Cod civil aceasta este definita ca normă derogatorie de la regimul comunităţii legale, potrivit acordului dintre părţi. Obiectul convenţiei matrimoniale în cadrul regimul comunităţii conventionale poate cuprinde unul sau mai multe din următoarele aspecte:
A) includerea în comunitate a unor bunuri proprii dobândite înainte sau după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi;
B) restrângerea comunităţii la bunurile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite înainte sau în timpul căsătoriei;
C) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;
D) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;
E) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.
In speranta ca m am facut inteles incercati sa i sugerati parintelui ramas in viata alegerea unui regim matrimonial favorabil dvstra.



In lipsa unui testament, sotia supravietuitoare in concurs cu dvs ca descendent, va mosteni legal 1/4 din ce i-a apartinut decedatului.
In cazul in care ma voi judeca, va rog sa-mi spuneti care ar fi procentul maxim pe care l-ar castiga (din cele 30 procente detinute in acest moment de
Cota ei e fixa.. in procent ar veni 7.5 %. Dvs veti cere atribuirea imobilului si s-o despagubiti pe doamna pt cota ei, pt suma ce i se cuvine va veti judeca, in caz ca nu va intelegeti. Dvs poate evaluati imobilul la un pret, doamna la altul, poate doamna zice ca au facut imbunatatiri si a crescut valoarea imobilului.. si nu stiu ce alte motive poate invoca pt care ar putea cere o sulta mai mare. Imobilul va fi evaluat de expert si in final instanta decide cat, cui , in ce conditii.
Incercati sa va intelegeti ( nici nu s-au casatorit, parintele n-a decedat si eu va zic sa va intelegeti asupra mostenirii :slap:) chiar daca vi se pare ca dati mai mult decat i se cuvine, ca ajunsi la judecata va costa mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri dobandite dupa casatorie moisenicoleta89 moisenicoleta89 M-am casatorit pe 20 septembrie 2013 si acum 1 luna am facut dezlipire in 2 loturi a unui imobil pentru care aveam drept 3/4 inainte de casatorie prin ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala in noul cod civil 2011 Alin Popescu Alin Popescu S-a tot discutat in mass-media pe tema asta pana acum. Proiectul noului Cod Civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel ... (vezi toată discuția)
Partaj in urma decesului unui parinte tudorica70 tudorica70 Dupa cum se stie in urma decesului unuia dintre parinti are loc partajul intre copii si sotul supravietuitor. Daca unul dintre copii primeste un imobil prin ... (vezi toată discuția)