avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pe holurile instantei X. Episodul 3
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pe holurile instantei X. Episodul 3

“Poate fi acceptata o cerere de judecata fara sa probezi calitatea paratului ? Instanta se poate increde doar in cuprinsul cererii de judecata care declara ca paratul este, de exemplu, “nepot de frate” ?”
Cel mai recent răspuns: studdent , utilizator 08:01, 25 Noiembrie 2008
Orice proces civil, în materie contencioasă, presupune în mod obligatoriu două persoane: reclamantul şi pârâtul.
Pentru a determina cine este reclamant şi cine este pârât, nu trebuie cercetat fondul dreptului, ci numai aspectul procesual (reclamantul trebuie să afirme doar existenţa unui drept încălcat sau nerecunoscut de către pârât; problema dacă între părţi există într-adevăr un raport juridic civil litigios sau dacă a fost sau nu încălcat ori contestat un drept al reclamantului de către pârât urmează a se stabili de instanţă prin hotărâre judecătorească).
Reclamantul va trebui să justifice atât calitatea procesuală activă, cât şi calitatea procesuală pasivă a pârâtului. Instanţa este obligată să verifice atât calitatea procesuală activă , cât şi calitatea procesuală pasivă , deoarece raportul de drept procesual nu se poate lega valabil decât între titularii dreptului care rezultă din raportul de drept substanţial dedus judecăţii.
Aceeaşi constatare ca la episodul 2. Mult prea simplist expus.

Există vreo legătură între valitatea de pîrît şi aceea de nepot de frate? Sau pîrîtul este chemat în judecată într-un litigiu în care nu calitatea de nepot este esenţială? Pîrîtul poate fi, de exemplu, un vecin care a încălcat dreptul de proprietate al reclamantului, ori, în acest caz, putea fi şi nepot de văr de-al patrulea sau unchiul lui Nelson Mandela. Ar fi contat tot atît de mult. Sau de puţin, cum vreţi...

Liviu S.Bordaş
Scuze pentru stilul simplist. Incerc sa nu incarc prea mult problema supusa discutiei. Mie mi s-a parut evident ca declaratia reclamantului privind calitatea de "nepot de frate" se refera direct la calitatea procesuala a paratului, caci altfel de ce as fi precizat acest exemplu ?
Situatia ce mi-a stirnit interesul este pozitia instantei X ( reala ) fata de cauza. Paratul nu s-a prezentat la proces, stiindu-se ca nu este nepot de frate. Instanta a apreciat ca avea dreptul de a se apara si de a ridica exceptia calitatii procesuale pasive. Pentru ca nu s-a prezentat, in lipsa oricarei probe, paratul a fost considerat de instanta nepot de frate.
Sa fie de vina numarul mare de dosare al instantei X ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa calitatii procesuale pasive sexu sexu lipsa calitatii procesuale pasive a piritului ,,cum o poti dovedii ?tu ca reclamant ?daca se invoca,iar daca nu poti dovedii ca are calitate procesuala ... (vezi toată discuția)
Unificarea exceptiilor cu fondul officemvp officemvp La multi ani tuturor colaboratorilor avocatnet, Cu aceasta ocazie va solicit in legatura cu o nelamurire intr-o speta de constatare a nulitatii act juridic ... (vezi toată discuția)
Exceptie peremtorie otto2007 otto2007 Buna seara, As avea o intrebare: Angajatorul introduce o actiune impotriva angajatului avand ca temei de drept art. 270 Codul muncii. Actiunea e completata ( ... (vezi toată discuția)