avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... EXECUTARE SILITA ABUZIVA: DEBIT DEJA ACHITAT
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

EXECUTARE SILITA ABUZIVA: DEBIT DEJA ACHITAT

Buna ziua tuturor.

Situatie: ulterior unei concedieri colective, fostii salariati formuleaza actiune impotriva angajatorului de obligare a acestuia la plata salariilor compensatorii.
Instanta de fond se pronunta in luna mai 2011 in sensul obligarii angajatorului la plata acestor drepturi.
In luna iulie, angajatorul convoaca fostii salariati si achita acestora salariile compensatorii.
In luna august instanta de fond comunica in sfarsit sentinta atat catre angajator cat si catre fostii angajati. Angajatorul formuleaza in termen legal recurs si solicita Curtii de Apel admiterea recursului in sensul modificarii sentintei de fond intrucat, fiind achitate salariile compensatorii, cererea fostilor salariati a ramas fara obiect.
In luna septembrie, fostii salariati pun in executare sentinta de fond, solicitand executarea in integrum a acesteia. Abuzul de drept este evident, iar angajatorul inregistreaza u serios prejudiciu i conditiile in care, pentru solutionarea cotestatiei la executare formulate impotriva acestei executari silite, este obligat sa achite cautiuni in cuantum cumulat foarte mare.


Intrebare: poate fi formulata PLANGERE PENALA impotriva acestor fosti angajati, avand in vedere ipoteza de mai sus? ce anume poate fi invocat?
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
JohnJohn, utilizator
Cel mai recent răspuns: JohnJohn , utilizator 18:54, 26 Martie 2012
nu va foloseste la nimic o plingere penala. o cale mai rapida de "pedepsire"consta in contestatia la executare sii n cazul in care cistigati, sa le solicitati chetuieli de judecata. cu cit sunt mai mult, cu atit acestea pot fi mai mari.
cind veti incepe executarea cheltuielor, vor realiza ca orice actiune in instanta are si consecinte :)
Multumesc mult pt raspuns!

Precizez, insa, ca nu tin in primul rand sa ii incarc cu cheltuieli numai pentru a le arata si fata nevazuta a abuzului - incerc sa opresc acest abuz, pur si simplu.

In consecinta, imi mentin intrebarea: pe ce imi pot intemeia plangerea penala, avand in vedere cele intamplate?
plingerea penala nu va opri nici o executare silita. singura cale de a stopa procedura silita este admiterea unei contestatii la executare. tx de timbru este de maxim 179 ron (depinde de suma executata). daca aveti probatoriul privind achitarea sumelor precizatein titlul executoriu, va recomand sa notificati si executorul ptr ca este posibil ca acesta sa preasca executarea de bunavoie, mai ales daca probatoriul este clar.
de asemenea, un probatoriu bine intocmit va scurta durata contestatiei la 1-2 termene. nu va bazati pe o plingere penala - pina ase rezolva cu o respingere (cu recomandarea ca este o problema civila si sa va adresati instantelor civile) veti pierde si banii din cont si termenul de contestatie la executare (care este de 15 zile).
Contestatiile la executare au fost intregistrate inca din primele 5 zile - deci in termen, sunt inregistrate si cererile de suspendare provizorie a executarii, este pe drum si o adresa catre executorul judecatoresc. Nu asta este problema. Pe parte civila deja s-au miscat lucrurile. Si in termen.

Este, insa, extrem de grav (dpdv financiar) faptul ca, pentru sume care deja au fost achitate, au fost puse in executare sentinte. Asta genereaza cheltuieli uriase. In special in ceea ce priveste cautiunile.

Ar fi foarte de dorit sa existe si o reactie de o cu totul alta natura decat pe parte civila. Caut temei legal pentru formularea plangerilor penale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere suspendare executare a sentintei pronuntata de instanta de fond cristina69 cristina69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca am formulat cerere de suspendare a executarii unei sentinte pronuntate de catre prima instanta pana la solutionarea ... (vezi toată discuția)
Executare silita goe_07 goe_07 Cu scopul recuperarii unor restante mari ,in 2004 asociatia de proprietari formuleaza actiune in instanta impotriva proprietarului Instanta de judecata in ... (vezi toată discuția)
Restituire cautiune cristina69 cristina69 Buna seara. Am o mare nelamurire si as vrea daca se poate sa ma sfatuiti cum sa procedez cu privire la urmatoarea speta: Instanta de fond s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)