avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu

Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani sa fie 85% din salariul net obtinut in ultimele 12 luni inainte de nastere. Ce acte sunt necesare? Mentionez ca sunt mamica de 4 luni si ca deja am depus actele pentru indemnizatia obisnuita. Legea noua e valabila si pentru mamicile care au nascut in 2008?Va multumesc
Cererea pentru optarea primirii unei indemnizatii in cuantum de 85% din media veniturilor realizate se va putea depune dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari.
elis a scris:

Cererea pentru optarea primirii unei indemnizatii in cuantum de 85% din media veniturilor realizate se va putea depune dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari.



Buna seara. Si cand intra in vigoare noile reglementari? Multumesc
Buna ziua,eu am renuntat la CIC pentru a ma intoarce la lucru mai devreme.
Daca reintru in CIC la 01 ian 2009 pot sa optez pentru 85% sau trebuie sa ma aflu in CIC la 01 ian 2009?
Mentionez ca as mai avea CIC pana in iunie 2009.
In opinia mea veti beneficia de optiunea pentru 85%, deoarece se va aplica:
Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale actualizata
Art. 121. - (1) Asiguratii au dreptul la:
a) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, oricand pana la implinirea de catre copil a acestor varste, numai dupa efectuarea a cel putin 42 de zile din concediul de lauzie.
si
Legea nr. 257/2008 pentru modificarea OUG nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, care stabileste ca:
"incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau ,optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni."
Multumesc mult de informatii.
Acum, situatia mea este putin mai complicata. Conform OUG 148/2005 se calculeaza ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului.Daca am lucrat, se vor calcula tot acele 12 luni sau ultimele?
Eu am iesit in CIC de la firma X, de unde mi-am depus demisia in februarie si m-am angajat in martie la firma Y.
Deci, voi reintra in CIC de la alta firma.
Este vreo problema?
Se vor calcula ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului sau ultimele 12 luni lucrate, adica anul 2008?

Alte discuții în legătură

Concediu indemnizatie copil diana35 diana35 SUNT IN CIC CU BEBE CARE ARE 1 AN SI 7 LUNI.SUNT INSARCINATA CU BEBE DOI CARE SE VA NASTE DUPA CE BEBE UNU VA IMPLINI 2 ANI.DACA IMI PLATESC CONTRIBUTIA PANE ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil 2009 CNCop CNCop Buna ziua, sunt o proaspata mamica, am nascut in august si nu sunt foarte lamurita cu modalitatea de acordare a CIC din ianuarie 2009. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)