avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia copilului pana la 2 ani - 85% din salariu

Buna ziua, as vrea sa va intreb daca aveti informatii despre noua lege in care optional putem alege cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani sa fie 85% din salariul net obtinut in ultimele 12 luni inainte de nastere. Ce acte sunt necesare? Mentionez ca sunt mamica de 4 luni si ca deja am depus actele pentru indemnizatia obisnuita. Legea noua e valabila si pentru mamicile care au nascut in 2008?Va multumesc
Din legea 257/2008 rezulta clar ca, este vorba de ultimele 12 luni in ultimul an inainte de nasterea copilului, deci nu ujltimele 12 luni lucrate..
Multumesc mult de tot.
Deci in conditiile de fata, nu ar trebui decat sa fac o cerere de reintrare in CIC cu data de 01 ianuarie 2009, celelalte acte fiind deja la dosar, nu?
Si inca o intrebare, se va calcula 85% din salariul brut sau din net?
sotia mea este in CIC incepand cu iulie 2008. conform noii legi, eu ca tata am dreptul de a intra in CIC daca sotia mea renunta la acest drept? exista anumite restrictii? multumesc
Aveti acest drept de a beneficia de CIC si de indemnizatia lunara respectand prevederile legale si anume trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit (conform prevederilor Legii 571/2003 Codul fiscal, cu modif. si completari ulterioare).
Temei legal incetare-reluare CIC si preluare de catre tata (din OUG 148/2005 cu modif. si completari ulterioare) :
Art. 11Plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta inceteaza cu ziua urmatoare
celei in care: a) copilul a implinit varsta de 2 ani, respectiv de 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
Art. 12 (2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Reluarea platii drepturilor suspendate in situatiile prevazute la alin. (2), (22), (3) si (4) se face incepand cu data depunerii cererii.

(7) Reluarea platii drepturilor suspendate in situatiile prevazute la alin. (1) se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care se depune cererea.
(8) Reluarea platii drepturilor suspendate in situatiile prevazute la alin. (2) si (4) -(6) se face incepand cu data depunerii cererii.
Art. 13 (1) In situatiile de suspendare a drepturilor prevazute de art. 12, acestea pot fi solicitate si de catre o alta persoana indreptatita, daca indeplineste cerintele prevazute in prezenta ordonanta de urgenta.
(2) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda noului beneficiar de la data suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care a operat suspendarea, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.
Art. 14 (1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
Art. 20 (1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plateşte dupa cum urmeaza:d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a), b) şi c);

Alte discuții în legătură

Concediu indemnizatie copil diana35 diana35 SUNT IN CIC CU BEBE CARE ARE 1 AN SI 7 LUNI.SUNT INSARCINATA CU BEBE DOI CARE SE VA NASTE DUPA CE BEBE UNU VA IMPLINI 2 ANI.DACA IMI PLATESC CONTRIBUTIA PANE ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil 2009 CNCop CNCop Buna ziua, sunt o proaspata mamica, am nascut in august si nu sunt foarte lamurita cu modalitatea de acordare a CIC din ianuarie 2009. Momentan sunt in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil morozancarmen morozancarmen Urmeaza sa nasc la jumatatea lunii septembrie . Eu nu am dreptul la aceasta indemnizatie de crestere copil insa are sotul dreptul sa primeasca aceasta ... (vezi toată discuția)