Ma puteti ajuta cu un mic sfat vis-a-vis de urmatoarea problema?
Mama mea detine o casa si terenul de sub casa. Restul curtii este teren concesionat de la primarie pe 99 ani.
Ar vrea sa ma treaca si pe mine proprietara ca sa avem fiecare cate 50%.
Imi puteti spune va rog ce modalitati ar exista? Ma poate adauga pur si simplu sau trebuie sa imi vanda jumatate din casa?
Va rog sfatuiti-ma in ce directie trebuie actionat.
Va multumesc mult.
Mama nu are cum sa va dauge, pentru a dobandi jumatate din proprietate , este necesar ca dobandirea sa aiba loc printr-unul dintre modurile prevazute de lege, vanzare sau donatie, in cazul de fata.
Acest lucru se realizeaza prezentandu-va la un birou notarial, unde vi se va spune care sunt demersurile ce trebuie facute, ce documente sunt necesare, etc.
Cum adica detine?
Daca e proprietar atunci poate sa doneze sau sa vanda, optiunea ii apartine.
Trebuie sa aveti in vedere ca donatia poate fi revocata vanzarea cumpararea nu.
Da, m-am exprimat gresit neavand experienta in acest domeniu. Ea este proprietara imobilului si al terenului de sub imobil. Restul terenului este concesionat de la primarie. Pe mine nu ma intereseaza terenul concesionat de la primarie, doar jumatatea de imobil si banuiesc ca impreuna cu ea vine si jumatatea aferenta de teren de sub casa respectiva.
1.Asadar imi poate vinde jumatate din imobil? Si daca da, care ar fi procedura? Trebuie facut cadastru si apoi mergem la notar si facem actul de vanzare cumparare?
2. Donatia poate fi revocata indiferent cat timp trece de la actul in sine? Nu exista un termen dupa care cel care doneaza nu mai are dreptul sa revoce donatia?
Va multumesc pentru raspunsuri si va rog daca se poate ajutati-ma in continuare cu sfaturi.
Da, pentru a se putea dona sau vinde , este necesar cadastrul si intabularea intai .
Cu privire la donatie, regula este irevocabilitatea, iar revocabilitatea este exceptia.Exceptiile sunt cele prevazute de lege, anume, revocarea pentru ingratitudine si pentru neexecutarea sarcinilor( in caz ca va fi o donatie cu sarcini).
Nu exista un termen pentru revocare.
Pentru evitarea oricarei eventuale probleme in familie este de recomandat sa se intocmeasca un act de vanzare cumparare.
Prezentati-va cu inscrisurile pe care le detineti la un birou notarial si acolo o sa primiti toate raspunsurile necesare si puteti sa incheitati formalitatile necesare.