avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... decret118/1990
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

decret118/1990

buna ziua, doresc sa lamuresc o situatie privind decretul 118/1990,
mama mea este membra in AFDPR si in baza legii beneficiaza de 12 calatorii gratuite clasa1 cu trenul.Avind in vedere virsta inaintata 79 ani este in imposibilitate sa se deplaseze pentru rezolvarea unor probleme juridice ,de sanatate, sau de alta natura, si doresc sa va intreb daca printr-o procura notariala pot sa folosesc eu ca fiu aceste cupoane gratuite ,in scopul rezolvarii diverselor situatii ce se ivesc ,si necesita deplasarea in alta localitate ,fara prezenta mamei mele??? Aceasta procura este suficienta la controlul documentelor de calatorie in tren?? Va rog sa-mi mentionati si baza legala. MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: ghetusorin , utilizator 20:01, 28 Martie 2012
Conform art. 6 alin (2) din DECRETUL-LEGE nr. 118 din 30 martie 1990, se prevede:
(2) De asemenea, persoanele aflate in una dintre situatiile prevazute la art. 1 vor beneficia de urmatoarele drepturi:
...
c) douasprezece calatorii gratuite, anual, pe calea ferata romana, cu clasa I, pe toate categoriile de trenuri de persoane, cu mijloace de transport auto sau cu mijloace de transport fluviale, dupa caz, la alegere, folosirea acestora fiind posibila si de catre insotitori, membri de familie, in cadrul numarului de calatorii stabilit pentru titular;

In concluzie, daca faceti dovada ca sunteti fiul beneficiarei de drepturi, puteti folosi calatoriile gratuite oferite mamei dvs.
Este putin in coada de peste, pentru ca s-ar putea interpreta de vreun zelos acea expresie "si de catre insotitori, membrii de familie", in sensul ca sa fie valabile numai in cazul insotirilor titularilor, nu si singuri.
Dar, personal consider ca virgula face diferenta intre cele doua categorii: insotitori si membrii de familie.
Multumesc mult pentru lamuriri. Asa am interpretat si eu prevederile legii, dar acum sint pe deplin lamurit. Va doresc toate cele bune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decret-lege 118/1990 magdutaa magdutaa Mama beneficiaza de drepturile acordate prin Decretul -Lege 118/1990 in urma decesului tatalui meu care a fost detinut politic. citez din Lege: Articolul ... (vezi toată discuția)
Urmasii d-l 118/1990 si lg 189/2000 sunt scutite de impozit selicutza selicutza Urmasii Decretului - Lege nr. 118/1990 si Legii nr. 189/2000 sunt scutiti de la plata imozitului pe cladiri si teren. Ma refer la sotii/sotiile beneficiarilor ... (vezi toată discuția)
Cupoane gratuite pensionar diana24 diana24 Buna ziua, Bunicul meu imi poate da cupoanele gratuite pt CFR? Am inteles ca se face o imputernicire la notar. Aceasta imputernicire este valabila si daca ... (vezi toată discuția)