As dori (in masura timpului dvs) sa -mi raspunde ti la cazul pe care il voi descrie mai jos. In data de 10.10.2011 sotul meu s aangajat ca sofer profesionist la o societate de transport din Cluj,lucrand in afara tarii.Anul acesta la sfarsitul lunii februarie a venit acasa si a refuzat sa mai mearga la servici din urmatoarele motive:refuzul sau reaua vointa dea a plati salariu la timp. mentionez ca asa zisa diurna pentru care presta munca in afara tarii era data fractionat in jur de 200 e si pentru banii trebuia sa dea mii de telefoane si rugaminti.deci prin urmare nu a mai raspuns la telefon si nu a mai mers la munca.Astazi am primit de la firma un avertisment scris precum ca in data de 4.04.2012 trebuie sa se prezinte la servici pentru a rezolva acesta abatere disciplinara. De asemenea mai mentionez ca a semnat un contract de munca care nici pana in ziua de astazi nu a intrat in posesia lui.va roga sa ne dati raspuns referitor la acesta siuatie. Nu mi se pare normal ca o societate sa nu si respecte obligatiile dar pretentiile sa FIE FOARTE MARI
cred ca cel mai bine ar fi ca sotul Dumneavoastra sa mearga la angajator si sa rezolve neintelegerile. Obligatii are atat angajatul cat si angajatorul. Trebuie sa aiba un exemplar al contractului de munca si daca nu l-a primit, sa il ceara. Daca considerati ca, angajatorul nu actioneaza legal, puteti cere ajutorul ITM-ului.
1. Potrivit HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor , cu completarile ulterioare , art.8 alin.3 lit. a si b din hotararea mai sus mentionata , coroborat cu art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 republicata, “la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal , precum si copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul de evidenta si din dosarul de personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii”.
2. Daca a primit avertisment nu are ce sa mai rezolve , decat daca doreste contestarea in instanta a sanctiunii primite.
3. Neplata salariului constituie motiv de demisie fara preaviz, in baza art.81 alin.8 C.mun.
4. Pentru nerespectarea legislatiei privind relatiile de munca de catre angajtor puteti sesiza ITM-ul si/sau Inspectia Muncii.
Banii pe concediu
alenuta
Buna ziua,
Am incetat contractul colectiv de munca prin demisie cu acordul partilor insa fostul angajator refuza sa imi dea banii pe concediu.Precizez ca am ... (vezi toată discuția)