avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu prenatal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu prenatal

as vrea sa stiu care sunt conditiile acordarii concediului prenatal.
sunt insarcinata in 3luni jumatate si conditiile la locul de munca sunt cam grele.sat in picioare 8 ore si carat marfa(sunt vanzatoare).
as vrea sa stiu daca pot beneficia de concediu de odihna inaintea acordarii concediului prenatal si daca medicul poate sa imi acorde concediu medical de boala obisnuita fara a-mi diminua zilele de concediul prenatal.
patronul imi spune ca daca imi iau concediu de odihna sau alt medical nu mai beneficiez de concediul prenatal integral.
v-as ruga sa ma ajutati si sa imi spuneti care este solutia cea mai buna pentru mine.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:34, 28 Martie 2012
Buna ziua,
Puteti beneficia de concediu de odihna inainte de concediu prenatal. Dar puteti beneficia si de concediu medical risc maternal 120 zile si nu va vor fi afectate zilele de concediu prenatal.
Concediul pre si post natal este de 126 zile ( 63 zile prenatal si 63 zile postnatal) In functie de starea sanatatii dvs puteti sa beneficiati de mai mult de 63 zile concediu prenatal, cu conditia sa va ramana minim 42 zile dupa nastere.
Este o aberatie a angajatorului ....Co si concediul medical obisnuit nu diminueaza concediu pre sau post natal.

Va puteti lua concediu de risc maternal, potrivit OUG nr.96/2003 ....
Art. 20
(1)Salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)–e) nu pot desfăşura muncă în condiţii cu caracter insalubru sau greu de suportat.
(2)În cazul în care o salariată care desfăşoară în mod curent muncă cu caracter insalubru sau greu de suportat se încadrează în prevederile art. 2 lit. c)–e), angajatorul are obligaţia ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un alt loc de muncă, cu menţinerea salariului de bază brut lunar.
(3)Denumirea şi enumerarea muncilor cu caracter insalubru sau greu de suportat la care face referire alin. (1) sunt stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(4)Prevederile art. 19 alin. (3) şi (4) se aplică în mod corespunzător.

Art.19
(3)Solicitarea salariatei se însoţeşte de un document medical care menţionează perioada în care sănătatea acesteia este afectată de munca de noapte.
(4)În cazul în care, din motive justificate în mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediul şi indemnizaţia de risc maternal, conform art. 10 şi 11.

Art. 10
(1)În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)–e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a)înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b)după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.
(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
(3)Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal Fely39 Fely39 Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal dupa nastere? iulia_viorica iulia_viorica In cazul in care va sta sotul in concediul pentru cresterea copilului mama mai are dreptul la concediu de risc maternal dupa nastere, asa cum prevede art.10 ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri concediu post si prenatal AnnaMaria_ru AnnaMaria_ru Am mai multe intrebari legat de acest subiect 1) Cate zile minime trebuie sa isi ia angajata ca si concediu prenatal? Am inteles ca sunt 126 zile in total, ... (vezi toată discuția)