avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 189 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 72 ore lucrate/saptamana in loc de 40, e posibil ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

72 ore lucrate/saptamana in loc de 40, e posibil ?

Buna ziua,

Sunt receptioner la un hotel pentru care lucrez 24 ore cu 48 libere (indiferent daca e weekend sau sarbatoare legala) salariul meu este fix (800 lei/luna). Facand socoata orelor lucrate intr-o luna rezulta peste 250 ore. Am auzit ca numarul de ore/luna/angajat nu poate depasi 170. M-as adresa administratorului pe aceasta tema insa as vrea sa fiu documentat. Ce e de facut ?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 17:30, 28 Martie 2012
1. preventiv va cautati un nou loc de munca;
2. notificati in scris angajatorul despre aceasta situatie, mentionand printre altele ca dv. aveti lucrate ore suplimentare sa ca trebuie sa le plateasca, precum si de faptul ca pentru un post ce presupune prezenta la sreviciu 24/24 de ore e necesar angajare a cel putin patru persoane salariate plus inca una care sa lucreze 1/4 din norma)
3. notificati ITM-ul, aratandu-le situatia de fapt;
3. daca angajatorul nu raspunde sau va raspunde negativ la solicitare dv. de la pct-ul 2) il actionati in instanta, solicitand achitarea orelor suplimentare - la TRibunalul unde aveti domiciliul.
Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Daca dvs aveti un program de munca 24/48, atunci ceea ce depaseste numarul de ore lucratoare in acea luna se considera munca suplimentara. In acest caz, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de de lege in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Va multumesc
Avand in vedere ca aveti un program special de 24/48,nu se raporteaza la 1 saptamana calculul orelor suplimentare,ci la o perioada de referinta de 4 sau 6 luni chiar,daca s-a negociat acest aspect in Contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel,durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice,(6 ) sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Diana_B Diana_B Buna ziua, Daca un angajat are intr-o luna cu 21 de zile lucratoare 216 ore lucrate, pentru cele 48 de ore suplimentare fiind platit cu un spor de 175 % ... (vezi toată discuția)
Referitor ore suplimentare ioana.1960 ioana.1960 Va rog sa ma ajutati !!! In Codul Muncii scrie ca se pot lucra 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, si ca aceste ore suplimentare se pot ... (vezi toată discuția)
Efectuare ore suplimentare mopy mopy conform legislatiei orele suplimentare se pot efectua pe o perioada de 4 luni fara a depasi insa media saptamanala de 48 ore. In CCM se pot negocia perioade de ... (vezi toată discuția)