avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau Donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau Donatie?

Buna ziua! Am cumparat o casa si, din motive personale, am trecut-o pe numele mamei mele. In decursul acestui an vrem sa trecem casa pe numele fiului nostru care este minor. Mentionez faptul ca mai am o singura sora, care stie de acest aranjament, ca mama urmeaza sa treaca casa pe numele fiului meu. Intrebarea mea este urmatoarea: Ce este mai sigur sa facem? Donatie sau testament? Repet! Sora mea stie care este motivul pentru care am trecut la inceput casa pe numele mamei, stiind totodata si ca vom face pe parcus donatia sau testamentul. In speranta ca am fost cat mai explicita, va multumesc anticipat pentru raspuns!!
Cel mai recent răspuns: mirey32 , utilizator 19:57, 27 Aprilie 2012
"Ca sa fiti acoperita mai Bine se face un contract de vanzare cumparare in care sa se cuprinda declaratia sorei dvs ca este de acord cu acest contract, astfel nu va mai putea fi prezumata ca donatie deghizata si supusa raportului sau reductiunii liberalitatilor excesive pentru ceea ce ar depasi eventual rezerva succesorala a acesteia."

Nu intelesesem de ce am nevoie si de declaratia sorei mele ca trebuie sa renunte la drepturile ce revin ca mostenire din partea mamei! Doamne ce complicat! Tocmai aici nu vroiam sa se ajunga! Din pacate nu m-am putut informa inainte de a trece casa pe numele mamei! :( Sora mea nu se poate prezenta la notar in momentul intocmirii noului act de vanzare-cumparare dintre mama si fiul nostru minor.
Ce trebuie sa cuprinda hartia de la ea si, trebuie sa fie facuta neaparat la notar? Va multumesc!
Sora poate semna un act ca este de acord cu acel contract dar nu poate semna un act ca renunta la mostenirea ei, pentru ca nu exista o asemenea mostenire si pactele pentru mosteniri viitoare sunt interzise
Mai am o intrebare, va rog! Pentru ca nu am reusit sa-mi mai platesc ratele pentru un imprumut de nevoi personale, de cativa ani am executare pe salariu de 30%. Si pana voi reusi sa achit tot, orice bun as cumpara pe numele meu, va fi pus sub sechestru de banca si scos la licitatie (deoarece mai am de restituit cam 4500 euro). Intrebarea este urmatoarea: daca mama mea ii vinde casa fiului meu minor, poate banca sa puna sechestru pe casa?! Fiul nostru fiind minor, stiu ca noi trebuie sa semnam in locul lui, dar, se va considera asta ca bun al meu? Sau nu se pot lega de imobil daca cel trecut in contractul de vanzare-cumparare este pe numele fiului meu?!

Va multumesc!!

Nu poate pune sechestru care nu va apartine. Deci nu poate sechestru pe un bun al copilului, chiar daca este minor
multumesc mult! mi-ati fost de mare ajutor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare-cumparare desi exista un testament ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Mama mea detine un apartament la care ar avea drept de mostenire fiica sa , adica eu si fiul fratelui meu decedat; Exista un testament facut de ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire TB1 TB1 Am fost plecat din tara,si in perioada asta ma dezmostenit propriul meu copil,convinginduse pe mama mea sa transcrie apartamentul pe numele ei.Daca mai pot ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)