in urma faptei savarsite de catre un salariat - comisie de diciplina -s-a deciz sanctionare a acestuia cu o reducere a salariu de baza cu 10%pe 3 luni conf art 248 lit c dinc Codul Muncii (daca nu ma insel cu privire la articol)
Problema este ca eu pe decizie am mentionat sanctiunea mai sus specificata - reducerea salariului de baza pe perioada de 3 luni cu 10 % incapand cu luna martie
Stiu ca in Codul Muncii nu este scris ca sa zic asa ca paragraf incepand cu luna....
Considerati ca am gresit ca am scris pe decizia de sanctionare , ca sanctiune reducerea salariului de baza cu 10 %/3 luni - incepand cu luna Martie- conf art 248 lit c din codul muncii????
E corect specificat din pdv al lunii emiterii deciziei, deaorece ati specificat luna martie in curs, dar daca nu ati specificat si anul aplicarii sanctiunii, decizia nu este valabila deoarece nu are o data certa.
Unde este prevazuta aceasta nulitate/nevalabilitate a deciziei ? ...
Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Asadar , din textul art.252 alin2 C.mun. nu reiese nulitatea deciziei in cazul in care mentionata acea data de care faceti referire ...
Este perfect valabila decizia care cuprinde referirea la data de la care se aplica.
(Ma minunez de ce teorii s-au putut scrie mai sus despre data la care codul muncii avea numarul de articol corect citat in decizia dvs. :">)
Practic este chiar recomandat ca cel care emite decizia sa scrie data de la care se aplica, pentru ca sanctionatul si contabilul sa stie ce urmeaza, sa nu apara o intreaga teorie de genul "de ce luna asta si nu luna viitoare / anul viitor / luna trecuta".
:rtfm:La un singur aspect sa fiti atent: sa comunicati decizia catre cel sanctionat tot in luna martie (pentru ca decizia nu se poate aplica pana nu este comunicata).
Chiar daca nu era mentionata in decizie data de cand isi produce efectele acea decizie se putea deduce de cand este aplicabila .... Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.