avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere disciplinara CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere disciplinara CIM

Va rog sa-mi spuneti ,in cazul in care un angajat absenteaza de la lucru ,dupa cate zile de absente se poate incepe cercetarea disciplinara?
Mentionez ca in Regulamentul de ordine interioara am specificat urmatoarele:
"In raport cu gravitatea abaterii disciplinare comise, sanctiunile disciplinare ce se aplica personalului sunt:
a. avertismentul scris;
b. suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c. retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d. reducerea salariului de baza pe o durata de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
e. reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1 - 3 luni cu 5 - 10%;
f. desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Constatarea, cercetarea, aplicarea si contestarea sanctiunilor disciplinare se face, potrivit prevederilor Codului Muncii (L.53/2003)."

Va rog sa-mi spuneti daca Regulamentul respecta legislatia actuala si cat timp trebuie totusi sa absenteze pantru a desface disciplinar contractul de munca?




Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:01, 3 Februarie 2014
1. Codul Muncii nu mai prevede, in prezent, ca sanctiune disciplinara suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;

Art. 248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

2. Numarul de absente nemotivate care atrag raspunderea disciplinara a unui salariat trebuie stabilit exact in cuprinsul reg.intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara palcuo palcuo Ce se poate intampla daca nu ma prezint la convocarea societatii in vederea cercetarii disciplinare datorita absenteleor nemotivate? Daca am absente nemotivate ... (vezi toată discuția)
Pentru a fi concediat pe motivul neprezentării in zile consecutive ... gooldenn20 gooldenn20 Pentru a fi concediat pe motivul neprezentării in zile consecutive la locul de muncă,este necesară vreo sancțiune disciplinară înainte ? Întreb pentru ... (vezi toată discuția)