doresc sa infiintez un pfa si sa produc dulciuri de casa in gospodarie. dupa infiintarea pfa-ului, care sunt pasii care trebuie urmati? cine si cum ma autorizeaza sa pot produce acasa? multumesc
Haideti sa o luam pe rand. Nu va puteti autoriza sa produceti acasa dulciuri. Pentru ca un spatiu sa fie autorizat de Directia Sanitara si ANSVSA pentru productia de alimente, trebuie respectata legislatia din domeniu. Adica trebuie sa amenajati un laborator respectand un minim de conditii (suprafata, placare pereti/podea, material de fabricare a mobilierului utilizat, fluxul tehnologic, vestiare etc).
Exemplu: placare pareti podea - imbracarea suprafetelor cu gresie/faianta, materiale care sa fie dezinfectabile, sa nu contina rosturi largi intre placi sau, daca sunt, sa fie facute din materiale speciale pentru aceasta
flux tehnologic - continuitatea traseului urmat de angajati/marfuri. De exemplu: niciodata produsul finit nu iese din spatiul de productie pe aceeasi parte prin care intra materia prima sau ambalajele; niciodata angajatul nu iese din spatiul de productie direct afara, ci prin vestiar, unde este amenajat filtru
Mobilier - produs din inox sau alte materiale aprobate care pot fi dezinfectate
Si altele.
Stiu ca pare mult si complicat. Nu e asa, sunt cateva reguli de baza care trebuiesc respectate, insa e nevoie pentru asta de un spatiu dedicat, care sa suporte ceva modificari.
Autorizarea: daca va autorizati ca PFA veti avea nevoie de un document care sa va califice sa munciti. Adica o diploma in domeniu.
Cred ca productia la care va ganditi poate fi profitabila, daca este condusa corect. Chiar in perioada de criza, este o cerere in crestere pentru produse traditionale. Poate gasiti si alternative pentru spatiu. De exemplu sa subinchiriati laboratorul unei cofetarii in perioada in care dansii nu lucreaza. Sau sa inchiriati un laborator gata facut. Am un prieten care a inchiriat cu vreo 2000 lei/luna un laborator in Sibiu dotat cu tot, inclusiv malaxor si cuptor.