avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Coproprietate mama fiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Coproprietate mama fiu

Buna ziua.
Din dorinta de a primi un raspuns cat mai clar, o sa expun pe larg problema mea.
Parintii mei sunt divortati de 20 de ani si amamdoi sunt in viata.
Dupa divort, eu am ramas cu mama intr-un apartament pe care il aveam cu chir4f de la stat. Sora mea s-a casatorit, iar tata i-a cumparat apartamentul in care locuia cu sotul ei.
Ulterior, tata mi-a dat si mie bani sa cumpar apartamentul in care locuiam cu mama
Mama m-a inselat in sensul ca a zis ca se duce ea sa faca actele ca cunoaste pe acolo si a cumparat doar pe numele. Mentionez ca tata nu mai avea nicio obligatie fata de ea dupa divort.
Dupa cativa ani, am vandut acel apartament si am cumparat altul la care suntem amandoi proprietari.
Problema este ca nu ma mai inteleg cu mama si cu sora.
Intrebarea este: in instanta se tine cont de unde au provenit banii, in eventualitatea unui partaj cu mama. Dorinta mea este ca sora mea sa nu mai aiba posibilitatea sa spuna ca are si ea dreptul aici, avand in vedera ca tata ne-a dat la amandoi iar pe mine mama m-a pacalit.
Multumesc anticipat!

.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 15:46, 29 Martie 2012
Exista posibilitatea ca instanta sa tina cont de unde provin banii, dar pentru asta trebuie sa puteti face dovada provenientei acestora.

Atat timp cat partajul se va face intre dvs. si mama (mama fiind in viata), sora nu are niciun amestec in aceasta problema.
Dovada as putea-o face doar cu marturia tatalui care ar veni la proces. Credeti ca e suficienta aceasta marturie. Mentionez ca tata nu mi-a dat banii in baza vreunui act.
Eu inteleg situatia in felul urmator: pentru ca sora mea sa nu mai poata spune ca are vreun drept, ar trebui ca mama sa nu fie in acte proprietar cu mine. Daca as putea dovedi ca mama m-a pacalit luandu-mi banii de la tata, as putea-o scoate de pe acte? Ar fi posibil acest lucru? Sa raman unic proprietar?

Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
monyk1406, utilizator
Cred ca tot ceea ce aveti impotriva mamei este un drept de creanta. Prescris si acela, in opinia mea. Deci, o obligatie naturala, pe care nu o puteti fructifica pe calea executarii silite si cu atat mai putin a partajului.

Nu m-ati inteles. Eu nu m-am gandit sa o execut silit pe mama. Ea va ramane sa locuiasca linistita in aceasta casa. Problema este cu sora mea care deja se crede stapana si vine sa-mi faca mie ordine in casa. Vrea sa o monteze pe mama impotriva mea, astfel incat aceasta sa ii cedeze ei partea din aceast apartament.
Eu doresc doar ca mama sa nu mai figureze in acte cu mine si ma interesa daca am sanse reale in instanta. Mie mama nu vrea sa imi cedeze partea ei, pentru ca a zis ca sa aiba si sora mea unde sa traga. Deci se gandeste sa ii lase ei.
In opinia dvs. din partea mamei a fost moral sa ma insele?Din partea surorii e moral sa vina sa ceara drepturi din casa mea?
In fine, oricum multumesc.

Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
monyk1406, utilizator
Murphologie:

Tot ceea ce este bun e ori imoral, ori ilegal, ori ingrasa.

Nu discutam aici moralitatea gestului, ci posibilitatea legala de a obtine o reparatie.

Daca mama vrea sa-si vanda cota catre sora dumneavoastra (sau sa o doneze), nu va puteti opune. Abia dupa decesul mamei ati putea invoca gratuitatea actului daca va incalca rezerva succesorala.

Tot ceea ce puteti face acum este un partaj in cadrul caruia sa solicitati atribuirea bunului contra unei sulte catre mama dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de donatie  ROSA ROSA La varsta de 14 ani mama mi-a donat apartamentul in care locuim, eu acum am 24 . Ea fiind unicul proprietar pentru ca tata l-a primit de la stat in regimul ... (vezi toată discuția)
Acte proprietate mama - copil mirelahanganu mirelahanganu Buna ziua, Am urmatoarea situatie: mama impreuna cu sora mostenesc casa parintilor lor. Mama vrea sa-mi cedeze partea ei iar pe matusa mea urmeaza sa o ... (vezi toată discuția)
Drepturile copilului la apartamentul parintilor Annamaria95 Annamaria95 Buna seara,am o mica nelămurire, părinți mei sunt despărțiți de 15 ani , eu sunt majora, ei doi au un apartament impreuna ,precum eu port numele ... (vezi toată discuția)