avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... o mica problema cu certificatul de nastere al ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

o mica problema cu certificatul de nastere al copilului meu

buna ziua. Cu ce sa dovedesc ca prenumele copilului meu se scrie altfel,decat cel pe care este scris in registru de stare civila.Prenumele copilului este de origine araba[fiindca eu sunt romanca si sotul sirian].Este nevoie cumva de o declaratie facuta la notar de un translator autorizat araba-romana ca prenumele se scrie altfel,nu cum e trecut in certificatul lui de nastere si in registru de nasteri de la primarie.Cum sa fac?trebuie aceea declaratie de la notar scrisa pe propria raspundere de un translator autorizat cu prenumele copilului scris corect?ca eu nu am altceva cu ce sa dovedesc la primarie ca prenumele copilului se scrie altfel.Ce pot face eu ca mama lui?fiindca e vorba de modificarea unei singure litere la prenumele copilului atata tot nimic mai mult.Eu ca parinte trebuie sai schimb prenumele sau trebuie rectificat prenumele pe cale administrativa .Care e procedura corecta?schimbarea prenumelui sau rectificarea prenumelui pe cale administrativa impreuna cu declaratia de la un notar cu prenumele scris corect asa cum se scrie el? buna ziua si o zi buna in continuare va doresc
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:51, 2 Aprilie 2012

In opinia mea puteti solicita rectificarea, care este o procedura relativ simpla. Presupune o cerere cu urmatorul continut adresata primarului localitatii unde ati inregistrat nasterea copilului:



DOMNULE PRIMAR
Subsemnata ………., fiica lui………si a …………………domiciliata in……………………….., titulara a actului de identitate seria……….., nr………….., eliberata de…......…., va rog sa binevoiti a-mi aproba rectificarea certificatului de nastere nr……………… din ………………,
inregistrat la primaria oras / mun. ……………., judetul………………, al fiului meu ………………., în sensul ca la rubrica PRENUME sa se treacă …………… în loc de …………, cum din eroare s-a înregistrat.

Data si semnatura


La acest link puteti citi despre procedura de rectificare a actelor de stare civila:

[ link extern ]

Legea 119/1996:

Art. 61. - (1) Rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora se face in temeiul dispozitiei primarului unitatii administrativ-teritoriale care are in pastrare actul de stare civila, din oficiu sau la cererea persoanei interesate.
(2) Cererea de rectificare a actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe acestea, insotita de actele doveditoare, se depune la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor care are in pastrare actul de stare civila sau la serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu. Cererea se solutioneaza in termen de 30 de zile, prin emiterea dispozitiei prevazute la alin. (1), care se comunica solicitantului in termen de 10 zile de la data emiterii.
Nu ne-ati spus daca aceasta scriere se datoreaza ca urmare a transcrierii certificatului ori ca urmare a inregistrarii gresite a numelui din partea ofiterului de stare civila odata cu inregistrarea nasterii copilului. Mai pe romaneste ati nascut in Romania sau in strainatate?
baiatul face acum in aprilie face 17 ani.l-am nascut la maternitatea Filantropia sect 1 bucuresti.greseala a fost de prima data de la spital cand am fost sa-l inregistram la registratura si doamna aceea a scris dupa ureche cum a auzit ea in certificatul constatator de nastere si asa cu prenumele scris gresit sa trecut si in certificatul de nastere al copilului.eu vreau sa corectez aceasta greseala care a fost facuta mai demult pe cale dministrativa rectificarea sa fie facuta cat in registru si in certificatul lui de nastere.carei primul pas pe care trebuie sa-l fac ?

Primul pas - un drum la Starea Civila si o discutie cu un functionar de acolo.
Sper sa va aprobe cererea de rectificare si sa nu ajungeti la procedura de schimbare a numelui pe cale administrativa (este putin mai greoaie si dureaza mai mult).

Ati citit ce scrie la link-ul pe care vi l-am pus? E descrisa procedura cu lux de amanunte (nu are rost sa copiez).

Alte discuții în legătură

Corectare la o litera a certificatului de nastere ContSters180134 ContSters180134 buna ziua.Am o intrebare la dvs si va rog sa ma ajuta-ti ce sa fac.Am o problema de rezolvat la certificatul de nastere a baiatului meu.Cand s-a nascut baiatul ... (vezi toată discuția)
Indreptare act de nastere la copilul meu ContSters180134 ContSters180134 buna ziua.am o intrebare la dvs si va rog sa ma ajuta-ti ce sa fac.Am o problema de rezolvat la certificatul de nastere a baiatului meu.cand am nascut baiatul ... (vezi toată discuția)
Modificarea prenumelui doar cu o litera toadermarina toadermarina buna ziua .copilul meu minor si-a modificat singur o litera la prenumele lui si asa i-am facut buletinul.si-a modificat o litera la certificatul lui de ... (vezi toată discuția)