Legat de modul in care ar trebui sa se acorde despagubirile prevazute de art. 80 alin. 1 din Codul Muncii in situatia constatarii de catre instanta de judecata a unei concedieri efectuate in mod nelegal, in cazul in care salariatul care a contestat decizia de concediere a cerut initial reintegrarea iar ulterior, pe parcursul judecatii de fond (Tribunal), a renuntat in mod expres la beneficiul reintegrarii printr-o declaratie in fata instantei de judecata , considerati ca pot fi aplicabile in acest caz (de stricta interpretare, totusi) dispozitiile alin. 80 art.3 din Codul Muncii respectiv intinderea despagubirilor pentru aceasta situatie se poate acorda pe durata cuprinsa de la data emiterii deciziei de concediere si data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti?
In interpretarea corecta a acestei situatii particulare nu ar trebui avuta in vedere si interpretarea gramaticala/literara a sintagmei “salariatul nu solicita repunerea” care nu este identica cu sintagma “salariatul nu mai solicita repunerea” (adica situatia particulara in care salariatul a solicitat repunerea in situatia anterioara a emiterii deciziei de concediere iar apoi a renuntat in mod expres la acest beneficiu, in timpul judecarii contestatiei, inainte de pronuntarea hotararii judecatoresti de catre instanta de fond)?
Ce se intampla daca instanta de judecata de fond a acordat despagubiri in situatia descrisa mai sus (salariatul a cerut reintegrarea si a apoi a renuntat inainte de pronuntarea hotararii pe fond) pana la data ramanerii irevocabile?
De altfel, printr-o astfel de interpretare, se creaza, in mod cert, o dispozitie vadita intre angajator si angajatul care renunta la reintegrare, in sensul ca angajatorul este obligat practic sa nu mai declare recurs impotriva hotararii judecatoresti pronuntata pe fond pentru a nu afecta si mai mult patrimoniul sau prin cresterea despagubirilor direct proportional cu o durata incerta / un termenul incert in care s-ar putea solutiona irevocabil litigiul si fata de angajatorul nu are nicio culpa obiectiva. Nu in ultimul rand, o astfel de interpretare, care deschide calea unor actiuni speculative din partea salariatilor concediati (care pot declara chiar ei recurs chiar in ipoteza unei solutii favorabile pronununta de prima instanta doar pentru cresterea sumei finale a despagubirilor), practic anuleaza practic si drepturile angajatorului de acces liber la justitie (IMPIEDICAREA, DIN START, A EXERCITARII DREPTULUI LA RECURS, IN IPOTEZA UNEI SOLUTII NEFAVORABILE PRONUNTATA DE PRIMA INSTANTA) si la o judecata echitabila desfasurata intr-un termen rezonabil, in conformitate cu principiile deopotriva recunoscute de catre Constitutia Romaniei si CEDO.
Practica judiciara actuala are doua orientari diferite la ora actuala....
Un remediu juridic ar fi promovarea unui recurs in interesul legii cu privire la intinderea despagubirilor ce pot fi acordate in situatia particulara descrisa anterior (respectiv interpretarea coroborata a alin. 1 si alin. 3 din art. 80 Codul Muncii), dar pentru acest lucru am nevoie de o hotarare definitiva si irevocabila pronuntata pe fond dupa data de 01/05/2011 (data la care a intrat in vigoare noul cod al muncii) prin care instanta a acordat, in situatia descrisa (salariatul a cerut initial reintegrarea si apoi a renuntat in mod expres la acest lucru) doar despagubiri pana la data pronuntarii hotararii pe fond sau pana la data la care s-a luat act de renuntarea la reintegrare.
Buna ziua am si eu o dilema de resurse umane:
In perioada 1.11.2008-24.05.2009 am lucrat in cadrul unei primarii ca si angajat contractual cu un salar net de 860 Ron (incluzand si un spor de dispozitie de 25% acordat de la inceputul numirii in functie in baza contractului de munca).Astazi, 29.03.2012 am primit o adresa prin care sunt chemata sa restitui suma de 902 Ron zic ei reprezentand indemnizatia de dispozitiv la salariul de baza.La data de 25 am plecat din aceasta institutie prin demisie iar la data de 8.06.2009 am primit lichidarea adica restul de bani din salar.La un an dupa aceasta, respectiv ianuarie 2010 am primit cca 250 Ron banii pe concediul neefectuat in 2009.Intrebarea mea este:de cand se aplica acea lege de recuperare sporuri (nu din anul 2010?)si prin urmare eu nu ma includ si cum pot ei recupera aceste sume daca actualmente nu am venit pe care sa se faca poprire si nici proprietati/bunuri evaluabile in bani.Ce trebuie sa fac in acest caz?