avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea unei datorii in urma unui deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea unei datorii in urma unui deces

Buna ziua cui citeste! Sper sa am puteti ajuta cu o informatie, ar isemna enorm... Va scriu in legatira cu decesul tatalui mei (29 sept 2011). Acesta avea in curs un imprumut bancar de nevoi personale, din acela incheiat "doar cu buletinul". Nu este un imprumut cu giranti, ipoteca, garantii sau altceva, doar ca la acordarea creditlui i s-a incheiat o asigurare de viata si de aici toata tevatura...tatal meu suferea la momentul respectiv de trombangeita acuta si avea ambele picioare amputate si am inteles ca acea polita nu trebuia incheiata avand in vederea starea lui de sanatate, dar dna de la banca care a incheiat aceast contract alerga dupa cat mai multe comisioane. Dupa deces am aflat ca aceasta polita nu ar fi acoperita cu niciun sfant, dar este valida! Trebuie sa spun ca dupa o luna ne-am trezit hartuiti de o firma de recuperari creante...da, banca vanduse datoria unei firme private de recuperari pt ca intarziasem cu plata ratelor 2 luni, fara a ne anunta in prealabil de niciun fel. Mai mentionez ca mama mea a fost imputernicita sa faca platile ratelor in locul tatalui meu imobilizat intr-un scaun cu rotile. Intreband la banca cum se poate asa ceva, sa fim acum in evidentele unei firme de recuperari fara sa fi fost anuntati inainte, mai ales ca exista aceasta asigurare de viata care acopera restul datoriei in cazul decesului titularului creditului, nu au stiut sa raspunda si au demarat o ancheta interna, a carui status nu-l cunoastem inca.
Intrebarea mea este urmatoarea : TREBUIE incheiat acest certificat de mostenire de catre mama mea? Auzisem ceva ca Noul Cod Civil te obliga sa-l incheiei in maxim 6 luni de la deces, termen care a expirat. Va fi obligata prin acest certificat sa plateasca datoria tatalui meu? O polita de viata semnata si stampilata, practic incheiata in conditii legale poate fi ignorata daca nu a fost acoperita de nicio suma si daca contractul de credit care-o insoteste nu stipuleaza plata vreunei sume de bani pentru politele de viata?
Va rog sa ma ajutai cu o informatie! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ulpianus , utilizator 22:27, 29 Martie 2012
Termenul de 6 luni sau de 1 dupa NCC nu va inlatura de principiu de la mostenire.

Se va face o acceptare a mostenirii sub beneficiu de inventar.
BUna ziua, Am mai auzit acest termen de mostenire sub beneficiul de inventar, se refera la dretul de a urmari in mod legal desfasurarea anchetei din cadrul bancii si a firmei de recuperari creante, fara a fi executata silit? Nu am intrebat daca si eu si fratele meu , mostenitorii sai, trebuie sa facem acelasi lucru. Multumesc!

Sunt cel putin doua probleme majore.Una este valabilitatea politei de asigurare de viata ce insotea contractul de credit.Urmeaza sa analizati cu atentie daca sunt indeplinite clauzele contractuale si poate opera efectul asigurarii asupra platii ratelor .A doua este modul de acceptare a succesiunii vis-a-vis de existenta sau nu a unui pasiv succesoral in cauza.Consultati un avocat.
janiela a scris:

Mai mentionez ca mama mea a fost imputernicita sa faca platile ratelor in locul tatalui meu imobilizat intr-un scaun cu rotile.


Daca mama dv plateste in continuare rate, ¿ce se intampla? dupa doi luni de intarziere banca nu trebuia sa va vinda creantei dupa noul cod civil, cu tot ce este aplicabil vechiul cod civil atat la imprumut cat si la mostenire, pentru ca decesul este cu niste zile inainte intrari in vigoare, ce a fost datat la 1 octombrie 2011. Daca insa aveti o polita, e clar ce ori va restituie quantumul platit pentru o actiune de anulare sau este in continuare in vigoare, si nu poate nimenuia sa aplice legi pe propria vointa.
Sunt mai multe probleme in privinta mosteniri. Dar daca mama dv a platit ratele, daca a mai platit dupa decesului tatalui dv, si daca dv sau frati dv au aceptat implicit mostenire, e clar ce mosteneste si datoriile. Beneficiul de inventar - din vechiul cod civil, pentru ce.acum nu mai este obligat sa faci nicio declaratia, pentru ce beneficiul este deja norma generala- nu inseamna decat doar platesti pana la valoare activului mostenit, conform noilor regulile a mosteniri implicite stabilite la Cod civil. Dar, pana ce punct este valabil NCC in fata cel vechiu?.
Oricum banca stia ce nu putea sa isi vinda creditul pe care o are impotriva tatalui dv si cesionarea creantei este nula sau cel putin inaplicabila si suspendata pana la constatarea judecatoreasca a eventualilor nulitatiile ale politei, cerere care trebuie sa o inaintez propria banca instantei. Cel care a cumparat-o creanta este sigur si el nestiutor de acest lucru. Faceti-l cunostinta asupra existenta politei prin executor sau notar.

Ei fac incercarile, dar dv doar trebuie sa aiba rabdare si sa raspunda de mai multe feluri ce nu plateste datoria tatalui pana ce nu decida instanta asupra validitatea politei.
Avand in vedere data deschiderii succesiunii (29 sept. 2011), termenul de prescriptie a dreptului de optiune succesorala de 6 luni, prevazut de vechiul Cod Civil, tocmai s-a implinit(29 martie 2012).
Prin urmare, nu mai este posibila acceptarea succesiunii sub beneficiu de inventar, care trebuia facuta inauntrul termenului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu bancile din romania andremarius andremarius salut,am nevoie de ajutorul vostru.in februarie 2008 tatalui meu(de-al doi-lea)i-a fost acordat un imprumut la banca.ratele au fost platite regulat luna de ... (vezi toată discuția)
Pot deveni bun de plata pt creditele tatalui, chiar daca nu sunt succesor? katiakatia katiakatia Tatal meu care a decedat, avea 2 credite la banci. Cel de la BRD avea asigurare de viata, celalalt... nu stiu. Cei de la BRD au sunat sa duc un dosar la ... (vezi toată discuția)
Deces titular credit irina07 irina07 tatal meu a facut un imprumut la o banca iar deoarece nu si a chitat ratele dosarul lui a fost plasat la o agentie de recuperari care este cunoscuta i Romania, ... (vezi toată discuția)