avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata partiala

Buna seara!Cu mult respect,va rog f mult spuneti.mi cand pot iesi la pensie anticipata partiala dupa 30 de ani vechime in munca cu stagiul de cotizare de 30 ani + cei 8 ani de pensie pe caz de boala invaliditate gr2 fiind nascuta in luna iunie 1957.Mii de multumiri!

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:19, 2 Aprilie 2012
Buna seara,

Era foarte important sa precizati daca acum beneficiati de pensie de invaliditate. Daca beneficiati de aceasta categorie de pensie, nu se poate pune problema sa solicitati pensie anticipata partiala intrucat de la pensie de invaliditate se trece direct si numai la pensie pentru limita de varsta. Dvs. indepliniti conditiile pentru a trece la pensie pentru limita de varsta in martie 2018, atunci cand veti implini 60 de ani si 9 luni.

Insa, daca ar fi existat prevedere legala care sa permita trecerea de la pensie de invaliditate la pensie anticipata partiala, dvs. nu ati putut trece intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si 9 luni prevazut in Legea nr. 263/2010. Perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si nu este luata in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in vederea acordarii pensiei anticipate partiale.
Va multumesc f mult pt raspuns!Precizez ca de 8 ani beneficiez de pensie de invaliditate iar stagiul de cotizare este de 30 ani chiar atat cati ani am vechime in munca si plus ca perioada de pensie de boala este adaugata ca ani de vechime chiar si la limita de varsta.Va dati seama ca si din pensie s-a oprit de fiecare data o suma socotita ca stagiu de cotizare,imi cer mii de suze dar nu.mi dau seama de ce ziceti ca nu am stagiul complet de cotizare?Mii de multumiri!
Am inteles. Veti trece de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 60 de ani si 9 luni.

elisia a scris:
iar stagiul de cotizare este de 30 ani chiar atat cati ani am vechime in munca

Pentru o doamna nascuta in iunie 1957 stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 9 luni, nu de 30 de ani. Va rog sa va uitati in anexa 5 a Legii nr. 263/2010.

elisia a scris:
si plus ca perioada de pensie de boala este adaugata ca ani de vechime chiar si la limita de varsta.

Perioada in care beneficiati de pensie de invaliditate este valorificata numai la acordarea pensiei pentru limita de varsta, nu si la acordarea pensiilor anticipate (art. 62, alin. 3 si art, 65 alin. 3 din Legea nr. 263/2010).

elisia a scris:
Va dati seama ca si din pensie s-a oprit de fiecare data o suma socotita ca stagiu de cotizare

Mi-e teama ca din nicio categorie de pensie nu se retine contributia de asigurari sociale. Dar daca stiti dvs. o prevedere legala in acest sens, va rog sa o spuneti. Perioada de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare (art. 49, alin. 1, lit. a din Legea nr. 263/2010). Din pensii se retin impozit si CASS (sanatate), daca depasesc un anumit cuantum.
Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata simon.liliana simon.liliana Sunt nascuta in anul 1957, am o perioada de cotizare de 32 de ani din care: - 9 ani si 6 luni lucrati la grupa I ; - 5 ani lucrati la grupa a II-a de ... (vezi toată discuția)
Pensia de varsta de ce in martie 2018 ContSters234338 ContSters234338 Buna seara! Am o mare rugaminte la Dvs pt ca pt mine este o enigma, am doua nelamuriri si,anume: 1) Timp de 12 ani am fost pensionata pe caz de boala gr 2 ... (vezi toată discuția)
Dilema pensionare anticipata Inna 05 Inna 05 Buna ziua Daca sunt nascuta in 05.1954, actualmente pensionata pe caz de boala din 03.2007, cu o vechime de 29 de ani si 8 luni, in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)