avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Anularea hotararii Comisiei Centrale de Contestatii ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Anularea hotararii Comisiei Centrale de Contestatii din cadrul CNPP

Ma numesc Alexandru si va relatez ca in urma unei contestatii la decizia de pensionare prin care contestam cuantumul pensiei Comisia centrala de contestatii,nu stiu comform caror acte normative,a dat o hotarare prin care dispune nevalorificarea unei perioade de 20 de ani de grupa II de munca 75% cu toate ca ,casa teritoriala de pensii conform actelor depuse la dosar (carnet de munca si adeverinte prin care angajatorul specifica aceasta)mi-a recunoscut aceasta perioada pensionandu-ma.Am facut plangere in termen legal impotriva acestei hotarari la Tribunal iar la primul termen instanta mi-a spus ca nu e de competenta contegiosului administrativ si mi-a dat termen cu transpunerea dosarului la completul cu litigii de munca.Va rog lamuritima si pe mine daca se poate ce vrea sa insemne actiunea comisiei centrale de contestatii si in baza carui act normativ a putut sa ia o asemenea hotarare eu desfasurandu-mi in toata aceasta perioada ca subinginer in proiectarea masinilor unelte dupa model.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:39, 31 Martie 2012
1. Aceste litigii sunt litigii de asigurari sociale si sunt de competenta sectiilor sau completelor specializate ale tribunalelor. Probabil ca in judetul unde ati introdus actiunea sectia tribunalului se numeste "de litigii de munca si asigurari sociale" sau in mod asemanator.

2. La solutionarea contestatiilor, Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP verifica tot dosarul de pensie inclusiv modul de stabilire a drepturilor de pensie. Prevederea legala care ii permite acest lucru este art. 13 din Ordinul nr. 1453/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, functionarea si structura Comisiei centrale de contestatii din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice.
Art. 13
(1) Comisia solutioneaza contestatiile pe baza documentelor existente in dosarul de pensie.
(2) La solutionarea contestatiilor, comisia verifica sub toate aspectele deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii contestate de catre titulari si urmareste aplicarea unitara a dispozitiilor legale in vigoare, precum si stabilirea corecta a drepturilor de pensie.
Interventie moderator


Va adresez rugamintea sa nu deschideti aceeasi discutie de mai multe ori, contravine pct. 3.3 din regulamentul de postare in Forum. Continuati discutiile existente folosind butonul "raspunde". In acest mod exista continuitate intre discutia initiala si intrebarile si raspunsurile ulterioare. Multumesc!

Gabriela Pintea


zaharia alecu a scris:
Sunt Alexandru si vreau sa va intreb daca Comisia Centrala de contestatii poate sa anuleze un stagiu de cotizare de 20 ani in gr.II de munca inscris in Carnetul de munca si adeverintele specifice eliberate de angajator care conform art.288 si 289 din codul penal raspunde pentru valabilitatea si corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea dreptului de iesire la pensie.Fac mentiunea ca pentru perioada respectiva s-a platit de angajator contributii sociale la fondul de pensii corespunzator gr.II de munca iar eu ca angajat am beneficiat anual de zile in plus la concediu de odihna pentru lucru in conditii deosebite.Sunt pensionat din 20.04.2011 si in urma unei contestatii la decizia de pensionare privind cuantumul pensiei ca drept multumire comisia a dispus revizuirea dosarului prin nevalorificarea grupei de munca pentru perioada specificata mai sus.Astept opinia d-voastra si va multumesc anticipat.



Valentin Mester a raspuns:
Trebuie sa precizati cum a fost motivata suspendarea.Stagiu de cotizare pt.conditii dosebite din01.04.2001,la aplicarea Legii19/2000.Pana atunci conf.Legii 3/1977 angajatorul platea CAS la total fond de salarii,iar angajatul platea doar 2-3% pt.pensia suplimentara din salariul tarifar +sporul de vechime.A primii zile de concediu de odihna in plus pt. lucrul in conditii deosebite inainte de 01.04.2001 nu inseamna ca ati lucrat in gr.II-a de munca.



zaharia alecu a scris:
Alexandru
Referitor la motivatia comisiei,aceasta motiveaza prin faptul ca inginerii si tehnicienii proiectanti nu isi desfasoara activitatea cel putin 70%din programul de lucru in aceleasi conditii cu personalul muncitor ceea ce nu este adevarat in cazul meu deoarece noi proiectam masini unelte dupa model si asistam in sectiile de productie alaturi de muncitori la demontarea utilajului ce urma sa fie proiectat,masuram si verificam in cel mai mic detaliu mii de piese ce compunea utilajul respectiv carora trebuia sa le facem schite de mana ,apoi faceam desenele de executie ,acordam asistenta tehnica in sectie la executie,apoi la montaj si de asemeni in exploatare.Utilajele erau din diverse sectii(forja,turnatorie,tratament termic,strungarie,rectificare,montaj,laborator chimic etc.)Angajatorul prin comisia tehnica constituita prin decizia cond.societatii si in baza C.C.M.a stabilit conform ord.50/90 art.2,3,6,10,15 locurile de munca si profesiile care beneficiaza de gr.II 75%.Mai mult de atat Ord.50/90 art.10 teza 2 spune ca"Daca sarcinile de munca ce trebuieefectuate datorita specificului se succed in locuri de munca prevazute in gr.I si II (ca in cazul meu)in situatia in care nu se poate stabili cu exactitate timpul efectiv lucrat in fiecare din cele doua grupe,personalul va fi incadrat in grupa II de munca"Logic este ca acordarea grupei de munca pentru conditii deosebite sa fie facuta pentru conditiile in care iti desfasori activitatea (conf.si art. 6 din ord.50/90) si nu pentru specificul meseriei.Mentionez ca perioada pusa in discutie este din anul 1981-2001.Cu speranta ca v-am detaliat suficient situatia mea astept in continuare opiniile d-voastra pentru care va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama vrea sa conteste decizia de pensie praz praz Buna ziua, Mama mea a primit decizia de pensionare, fara sa i se ia in considerare sporurile realizate, care reprezinta [i]\"sporurile acordate institutelor ... (vezi toată discuția)
Unde pot face contestatie impotriva deciziei de respingere, la casa de pensii sau la tribunal? SERBAN MIHAI2003 SERBAN MIHAI2003 Am primit decizie de respingere la pensionare limita de varsta cu reducerea varstei datorate gr.I pe legea 19/2000 si doresc sa stiu daca fac contestatie la ... (vezi toată discuția)
Judecatorie sau tribunal sectie civila? OLGAS OLGAS Buna ziua! Va rog frumos sa-mi spuneti unde pot ataca hotararea Comisiei Centrale de Contestatii. La judecatorie sau la tribunal sectia civila? Multumesc ... (vezi toată discuția)