2007_rozi a scris:
Parintele in viata nu poate dispune decat de bunurile proprii. Orice act facut de un singur mostenitor in legatura cu mostenirea parintelui decedat este nul.
Nu se poate vorbi aici despre nulitate. Soţul supravieţuitor poate dispune oricînd prin testament, asupra întregii sale averi, act care îşi va produce efectele doar la moartea sa. E adevărat, unele legate pot deveni caduce, dar asta nu înseamnă nulitate.
Prin testament el nu dispune, pentru momentul încheierii testamentului, de un bun sau altul, astfel încît să se poată pune problema dispunerii de bunul altuia. Transmisiunea pentru caz de moarte se va produce doar la deschiderea succesiunii şi doar asupra acelor bunuri care la acea dată se vor afla în patrimoniul testatorului.
Prin urmare, el ar putea dispune, prin testament, inclusiv de bunuri care nu se află, la data testării, în patrimoniul său, dar care vor intra ulterior în patrimoniu, fără ca aceasta să afecteze validitatea testamentului. Singura sancţiune care poate interveni este caducitatea legatului în cazul în care bunul fie nu a mai intrat în patrimoniu, fie, existînd la data legatului, iese ulterior din patrimoniul testatorului înainte de decesul acestuia.
Liviu S.Bordaş