avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Daca unul dintre parinti moare si nu se efectueaza succesiunea,parintele care traieste poate face testament sau poate lasa un imputernicit care sa se ocupe cu impartirea averii dupa decesul sau?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:59, 26 Noiembrie 2008
Parintele in viata nu poate dispune decat de bunurile proprii. Orice act facut de un singur mostenitor in legatura cu mostenirea parintelui decedat este nul.
Poate dispune prin testament.

În schimb, nu poate desemna, nici măcat prin testament, o persoană care să dispună ea de desemnarea unor legatari. Legatarii (moştenitorii testamentari) trebuie nominalizaţi de testator în cuprinsul testamentului.

Testatorul poate desemna un executor testamentar, dar acesta nu va face altceva decît să pună în executare testamentul, fără a avea dreptul de a stabili el persoanele care vor avea calitatea de legatari.

Liviu S.Bordaş
2007_rozi a scris:

Parintele in viata nu poate dispune decat de bunurile proprii. Orice act facut de un singur mostenitor in legatura cu mostenirea parintelui decedat este nul.



Nu se poate vorbi aici despre nulitate. Soţul supravieţuitor poate dispune oricînd prin testament, asupra întregii sale averi, act care îşi va produce efectele doar la moartea sa. E adevărat, unele legate pot deveni caduce, dar asta nu înseamnă nulitate.

Prin testament el nu dispune, pentru momentul încheierii testamentului, de un bun sau altul, astfel încît să se poată pune problema dispunerii de bunul altuia. Transmisiunea pentru caz de moarte se va produce doar la deschiderea succesiunii şi doar asupra acelor bunuri care la acea dată se vor afla în patrimoniul testatorului.

Prin urmare, el ar putea dispune, prin testament, inclusiv de bunuri care nu se află, la data testării, în patrimoniul său, dar care vor intra ulterior în patrimoniu, fără ca aceasta să afecteze validitatea testamentului. Singura sancţiune care poate interveni este caducitatea legatului în cazul în care bunul fie nu a mai intrat în patrimoniu, fie, existînd la data legatului, iese ulterior din patrimoniul testatorului înainte de decesul acestuia.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamente reciproce jeana jeana Stimati forumisti acum 3 ani am facut doua testamente reciproce pt toate bunurile comune facute in timpul casatoriei precum si pt bunurile obtinute din ... (vezi toată discuția)
Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Substitutia fideicomisara ContSters47264 ContSters47264 Dragi colegi, va propun un nou subiect. Este vorba despre substitutiile fideicomisare care, dupa cum stiti , sunt prohibite de lege. O alta institutie ce ... (vezi toată discuția)