avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Acuzat de instigare la denunt calomnios pe nedrept!!!!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Acuzat de instigare la denunt calomnios pe nedrept!!!!

Cred ca multi sunteti familiarizati cu cazul prezentat de mine pe acest site "Probe intr-un dosar". Au trecut aproape doi ani de la acel caz si de la implicarea mea in acea poveste. Acum o zi , mi-a venit o citatie in care mi se cere sa fiu prezent pe 6 Aprilie la sectia de politie din localitatea acelui individ. Pentru cine nu stie...in 2010 Iulie ..o amica mi-a marturisit ca de cativa ani este abuzata sexual de tatal ei. Am sfatuit-o ca cel mai bine e sa faca un denunt impotriva lui, e logic. A facut acel denunt, eu am fost implicat ca martor(fiind prima persoana caruia adolescenta i-a povestit prin ce trece). Dupa ceva timp, fetei i-a fost "spalat creierul", a fost amenintata in diferite moduri..de exemplu..mama ei i-a spus ca daca nu-si iarta tatal care ..chipurile se caieste pt faptele lui..o s-o interneze intr-un centru de plasament(adolescenta fiind minora..16 ani) si ca o sa aiba viitorul distrus. Fata s-a speriat, si-a schimbat declaratia, ancheta cred ca a incetat, fata fiind virgina, acele abuzuri erau sub forma de perversiuni sexuale, sex oral, o obliga sa-l masturbeze etc. Cand l-a denuntat, a folosit ca mijloace de proba, niste inregistrari telefonice(acele care sunt acceptate de instanta, sa nu se faca iar confuzie) declaratia ei detaliata, cand a inceput totul, cum se petreceau etc..mesaje telefonice de la mama ei si tatal ei, in care isi rugau insistent fiica sa treaca peste tot..ca o sa fie totul bine, bla bla.
Ok, probabil la acel dosar s-a dat NUP, fapta nu exista, sau nu poate fi dovedita pentru ca sunt prea putine probe. Acum, gunoiul ala a profitat de faptul asta, si a facut o plangere impotriva mea pentru instigare..art 25 rap. la art 259 C.penal.
De cand sfaturile binevoitoare ajung sa fie numite instigari??..eu m-am implicat pentru ca mama ei ii cerea sa-l ierte(mama fiind in Germania cand a aflat de aceste lucuri de la fiica ei, chiar eu i-am spus fetei sa-si sune mama sa-i povesteasca prin ce trece si sa o cheme in tara sa vina sa o ajute, insa reactia mamei a fost aceea care a fost)..in rude fata nu avea incredere, si am ales sa ma implic. I-am explicat cum stau lucrurile, am sfatuit-o ce trebuie sa faca si a fost deacord...era normal sa-i cer sa-l denunte, asta dorea si ea, isi dorea sa scape de acel calvar. Unde e instigarea??..plus ca au fost probe care dovedesc ca ea a trecut prin ce a trecut. Tatal ei a fost sunat in tara de sotia lui si i-a spus ca fiica il acuza de abuz sexual..el atunci si-a sunat fiica si a inceput sa-i spuna sa nu faca vreo prostie sa il denunte ca el se va cai tot restul vietii, ca ii jura ca nu se va mai intampla.Fata a inregistrat acele convorbiri in care individul recunoaste abuzurile.
Deci ..de unde instigare la denunt calomnios?????
Va rog mult sa imi spuneti ce se poate intampla..tin sa precizez ca acel individ e maior-comandant la o unitate militara, iar in localitatea lui, are influenta, fetita mai are un unchi in criminalistica, cred ca din partea mamei, unchi care stie de poveste, a si lacrimat cand a aflat, a promis ca o ajuta, de fata cu mine, ca mai tarziu, cand eu am plecat de acolo, sa ii ceara fetitei sa-si ierte tatal. Cum pot lupta cu niste politisti care sigur sunt corupti, localitatea fiind mica e in relatii bune cu toti politistii..iar acel individ are rangul pe care il are????? Multumesc.
Aici este cazul dezbatut de mine, detaliat www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Sonji, utilizator
Cel mai recent răspuns: Sonji , utilizator 15:54, 18 Aprilie 2012
Cred ca cel mai scurt raspuns la intrebarea: "cum sa lupt cu niste politisti?" ar fi: va angajati un avocat bun, din afara localitatii. Din pacate fapta buna pe care ati facut-o, a determinat retardatul de tata (nici un termen nu mi se pare potrivit pentru ceea ce a facut) sa va faca aceasta plangere in speranta unei musamalizari a faptei lui abominabile.
Din fericire pentru dvs. chiar el a comis infractiunea de denunt calomnios.

Cod Penal - Art. 259 - Denunţarea calomnioasă

Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
Buna "birou_de_mediator"..in primul rand nu-mi permit acel avocat, sunt intr-o situatie dezastruasa atat din punct de vedere financiar cat si emotional. Sunt socat de tot ce se intampla, cum de acel individ are tupeul asta sa faca acest gest.Faptele exista, sunt sigur 100%, dar cum Justitia asta de rahat e ..de rahat, logic, spun mereu ..oricat de multe probe ai aduce, ca nu sunt deajuns sa dovedesti fapta. Bun, poate asa sunt procedurile.
Stiu ca el face denunt calomnios , acuzandu-ma pe mine de instigare la denunt calomnios..o mare aberatie. Repet..ce era sa fac cand acea adolescenta mi-a marturisit prin ce trece?..ce era sa fac?? Sa dau din umeri si sa-i spun: "Descurca-te cum poti draga mea, eu nu am cu ce sa te ajut". Sa fim seriosi, nu sunt nici atat de indiferent, nici tampit. Am procedat cum am crezut ca e mai bine, sfatuind-o ca cel mai bine e sa-l denunte pentru ca lucrurile despre care imi vorbea ea, lucrurile la care a supus-o, sunt de un grotesc si o imoralitate iesita din comun, hai sa nu facem dintr-un abuz sexual, ceva banal. A fost deacord ca asta trebuie sa faca.
Doar ca a avut ghinionul sa se nasca intr-o familie ..nu cu un parinte psihopat(nu vad alta descriere pentru un asemenea om care isi supune propriul copil la asa ceva), ci ambii parinti cu probleme..in cazul mamei ei, probleme cel putin legate de moralitate.
Pana sa ajung, atentie, pana sa ajung sa ma implic eu , sa o duc de mana la sectia respectiva, am incercat sa vorbesc cu mama ei la telefon(reamintesc, era in Germania in momentul acela) , dar nu se putea discuta cu ea. Apoi am incercat sa conving o prietena de-a fetei care era majora sa se implice, fiind din acelasi oras si prietena foarte buna de familie cu fata, dar a refuzat pe motiv ca ii e teama de consecinte. Atunci am ales eu sa ma implic.
Adolescenta a fost cu totul deacord, nu a spus niciodata ca nu vrea sa-l denunte, a acceptat..fara sa o influentez in vreun fel, i-am spus doar ca asta e cel mai bine sa faca, sa-l denunte pe tatal ei, pentru ca asa e legal. Pentru Dumnezeu, unde mama ma-sii e instigarea la denunt calomnios aici????
Bun, problema acum e ca fata , avand un conflict cu mine, vrea din tot adinsul sa imi faca rau prin aceasta metoda, clar influentata si de cei doi parinti..ea o sa nege totul, o sa spuna ca as fi obligat-o sa depuna acel denunt. Cum sa ma implic in asa ceva cand eram constient ca stiu ce riscuri sunt??..Pana nu am aflat ca povestea ei e adevarata, nu m-am implicat, doar cand au inceput sa curga dovezile, acele telefoane primite din partea tatalui care a aflat de la sotia lui ca fata are de gand sa-l denunte, atunci ea a inregistrat niste convorbiri in care el isi cere scuze si promite ca asa ceva nu se va mai intampla. Atunci abia i-am spus ca trebuie sa-l denunte. Daca acei comisari sau procurori care s-au ocupat de caz, nu au fost in stare sa caute dovezi concrete ca fapta e adevarata, aici e problema lor..nu a mea..eu m-am dus cu fata la sectie bazandu-ma pe ceea ce mi-a spus ea, pe baza acelor inregistrari, convorbiri la care am asistat atat eu cat si alte doua persoane(in cazul in care exista dubiul ca acele inregistrari ar fi fost trucate, oricum in urma unei expertize s-ar dovedi ca sunt reale). Cum sa fie instigare la denunt calomnios cand eu eram sigur ca fapta exista, iar acea "instigare" de care ma acuza acel individ a fost doar sfat pentru fata..de cand un sfat devine instigare??
Mai astept pareri, multumesc mult..in 6 zile trebuie sa ma prezint acolo..am sa spun tot ce s-a intamplat..fara sa ezit cu nimic..dar..daca cei din neamul fetei care vor sa musamalizeze totul, spun exact altceva, ca eu defapt am vrut sa le distrug familia si am influentat si instigat fata sa spuna ceva ce nu s-a intamplat, eu cum ma mai pot apara??..instigarea aceea trebuie dovedita, eu daca reusesc sa iau legatura cu acele 2 persoane care au fost de fata si stiu de caz, stiu ca fata a fost deacord sa faca acel denunt, motivat, justificat , fireste..plangea de nu mai putea, ca e satula de acele fapte la care o supune tatal ei. Doamne, ajungi sa te implici , sa incerci sa ajuti pe cineva si in cele din urma iesi tap ispasitor. Daca nu ma implicam , nu aveam sufletul impacat, m-am implicat, tot nu a fost bine.Sper ca fata aceea sa se trezeasca din starea asta de influenta, si sa spuna adevarul.
Stimate domn sunt revoltata de ceea ce vi se intampla, tocmai pentru ca ati facut o fapta buna si in consecinta o sa va ajut pe masura cunostiintelor mele in domeniu.

1.Exista un site, unde orice cetatean poate povesti despre abuzurile sau ilegalitatile comise de membri ai politiei romane. Din fericire de cand fost deschis, este vizitat saptamanal de reprezentanti ai Directiei Generale de Anticoruptie care se si autosesizeaza atunci cand este vorba de cazuri fragrante.
Nu cred ca moderatorii vor considera ca este reclama daca va dau link-ul:
[ link extern ] /

2. Memoriu adresat dnei.Secretar General al Ministerului Administratiei si Internelor in care detaliati abuzul comis de politistii cu pricina.

3. Adresa catre Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil prin care ii sesizati in legatura cu abuzul minorului si legatura dvs. cu acest caz.

4. Exista o retea de avocati care apara drepturile si libertatile cetatenilor impotriva abuzurilor. Cazul dvs. se incadreaza in spetele pe care ei le accepta si va vor sprijini pro-bono. O sa va trimit detalii in privat.

5. Televiziunea si presa pot face din cazul dvs. un "roman fluviu", in mai multe episoade, mai ales ca este vorba de un abuz al mult hulitei politii.

Deci, cand va veti prezenta peste 6 zile ca sa dati declaratia la politie, mentionati si ca ati intreprins aceste demersuri sau ca sunteti pe cale de a o face.
Daca nu puteti obtine "dreptatea" asa cum ar fi firesc intr-un stat de drept, atunci "Panem et Circenses" sa fie.

Multumesc mult pentru sfaturi. Oricum, starea de agitatie ramane, pentru ca nu ma asteptam la un asa rezultat. Da, am inteles ca fata a fost nevoita sa cedeze, "sa-l ierte" datorita amenintarilor, plus ca am aflat ca are parte de multe privilegii.
Inca imi e teama de felul cum vor reactiona acei politisti, poate eu ma grabesc si cred doar ca ei sunt "cumparati" de acel nenorocit..ramane de vazut. Ciudat totusi ca fata a dat o declaratie detaliata la tot ce s-a intamplat, a raspuns unor intrebari ale acelor anchetatori, ea singura cu gurita ei a declarat chestii la politie pe care mie nu mi le-a povestit. Stiu asta pentru ca atunci cand am fost audiati, eu eram la un birou audiat de un domn comisar, iat fata audiata de un alt domn comisar la alt birou, dar in aceeasi incapare, iar detaliile pe care le-a oferit erau socante si tulburatoare...plus ca pe timpul audierilor eu am fost cazat de fata(parintii fiind plecati, "tatal" cu serviciul in Bucuresti, deci la 800 km de localitatea de unde sunt ei, mama in Germania) Fata era in vacanta de vara, era singura acasa 6 zile pe saptamana, rar o vizitau rude..doar faptul asta trebuia sa le dea de gandit celor de la Politie ca nu e prea in regula sa lasi un copil de 14 ani si cateva luni(cati avea in 2010) singur acasa..ma rog..poate aveai incredere in ea, plus ca avea frigiderul mereu plin..in fine.. Eu am fost anuntat de anchetatori ca au nevoie de mine cateva zile pentru declaratii, nu eram pregatit pentru asa ceva, nu am ajuns in localitate(eu Brasov, localitatea unde s-au intamplat, Marghita, JUD.BIHOR)..nu aveam bani de cazare la o pensiune sau ceva, nu cunosteam decat 2 persoane.Fata a acceptat sa ma cazeze, cu mare risc am acceptat. In acele zile, cand tatal a aflat ca fata are de gand sa-l denunte, o suna insistent, si pe telefonul fix si pe mobil, ce mi-a fost dat sa aud, doar eu stiu. Incerca sa o faca sa se simta ea vinovata pentru acele abuzuri, ca daca se afla vor urma nu stiu ce consecinte. Se vedea clar ca o intimideaza. Nu stia ca eu sunt acolo, si el discuta liber si deschis despre acele abuzuri..probabil nici nu se gandea ca poate fata inregistreaza convorbirea.
Ok, sper ca totusi se va face dreptate, eu am sa ajung acolo, sper sa pot ajunge, am o groaza de probleme, si financiare, si de sanatate..si daca ajung, am sa declar totul asa cum s-a petrecut..deci..disper..de unde instigare??..nu pot sa inteleg..deci..un tupeu ordinar are acel gunoi..am primit eu mesaje de amenintare, ca el e mare si tare, ca ma va distruge. Ma rog. Multumesc pt sfaturi si mai astept pareri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2012
Sonji, utilizator
Situatia dumneavoastra este complicata. Tare complicata. Nu sunt penalist ca si specializare, sunt civilist...asa incat sfaturile mele puneti-le sub mici semne ale intrebarii.
In primul rand, daca nu va permiteti aparare de specialitate, cereti un aparator din oficiu, vi se va pune la dispozitie. Cand va veti prezenta la sectia de politie, daca nu aveti avocat, cereti timpul necesar pentru a va angaja aparare. Vor fi obligati sa va lase. Eventual ascultati ceea ce vi se comunica, insa atat. Nu declarati nimic...daca creati confuzii, aparatorului ii va fi greu mai departe sa le repare.
Apoi dumneavoastra nu stiti clar ce s-a intamplat in dosarul fetei. Doar prezumati un NUP. Asteptati sa vedeti.
Daca se va ajunge in fata instantei, cereti stramutarea procesului, motivand prin faptul ca sunteti sigur ca pot exista influente care sa va lezeze dreptul la o judecata echitabila in acel oras (pozitiile tatalui, unchiului).
Asa cum a sugerat doamna, faceti ceva scandal in presa (avand totusi grija sa nu faceti multe acuze pe care sa nu le puteti proba si sa dati de alte probleme).
Exista o fundatie patronata de un om politic, patron de cateva televiziuni si fundatii, a carei scop declarat este apararea cetatenilor impotriva abuzurilor autoritatilor. Daca nu v-ati dat seama despre cine vorbesc, va trimit pe privat mesajul.
Cred ca va este foarte greu. Va spun un adevar pe care l-am invatat pe pielea mea: iadul si raiul nu exista undeva in afara noastra. Raiul si iadul sunt in noi, in cap si suflet. Cel mai tare roade incertitudinea.
Incercati sa luati totul asa cum e. Momentan nu aveti ce face. Englezii au o vorba "We will cross the bridge when we will get to the bridge". Stiti ce rezolvati daca va stresati de acum? Va terminati nervos. Incercati sa va calmati si sa realizati ca acum nu schimbati nimic. Mergeti la o plimbare in natura, treceti pe la o manastire (pentru energia si calmul care sunt pretutindeni acolo), vorbiti cu un prieten, cu un preot, un psiholog.
Cel mai rau lucru din lumea asta este incertitudinea. Si, de cele mai multe ori, incertitudinea este de mii de ori mai chinuitoare decat adevarul.
Luati si masurile sugerate de doamna mediator, cele referitoare la sesizarea superiorilor oamenilor in cauza.
Si linistiti-va, exista atat de multe cai de atac. Va rog, tineti-ma la curent, sunt alaturi de dumneavoastra sufleteste. Cred ca toti de aici suntem.

Alte discuții în legătură

Probe intr-un dosar. Sonji Sonji Orice acuzatie, trebuie probata, nu? Eu dau exemplul meu: X e denuntat ca si-a abuzat sexual propriul copil timp de mai multi ani. X nu e denuntat de copil, ... (vezi toată discuția)
Lamuriti-ma!! Sonji Sonji Victima se plange unor prieteni ca a fost agresata sexual de propriul parinte..de la varsta de 12 ani(acum 16).Prietenii sfatuiesc victima sa depuna neaparat ... (vezi toată discuția)
Pot fi sau nu dat in judecata pentru calomnie?? Sonji Sonji Buna. Am mai deschis candva subiectul dar nu am fost prea luminat in privinta urmatoare. lipesc zeci de afise prin oras. In afise apare poza unui barbat iar ... (vezi toată discuția)