Buna ziua. Am preluat recent evidenta contabila a unui avocat si am o nelamurire. In situatia in care in contractul de asistenta dintre el si clientul lui este inscris faptul ca unele cheltuieli sunt decontate de client dupa finalizarea litigiului, cum inregistrez acele bonuri de benzina? Am inteles ca originalele le depune dansul la dosar, iar mie imi aduce copii certificate. Cum procedez? Dat fiind ca uneori termenele de judecata sunt foarte lungi.
Cred ca sunt doua variante posibile, iar clientul Dvs vrea sa uzeze si de a treia varianta, motiv pentru care aveti grija ce operatiuni efectuati.
1) Varianta in care bonurile se regasesc in registrul de incasari si plati, ca si cheltuieli cu exercitarea profesiei - acestea fiind scazute la sfarsit de an din totalul onorariilor incasate ;
2) Varianta in care bonurile nu apar nicaieri pentru ca respectivul client al avocatului ii plateste acestuia contravaloarea rezultata din bonurile de benzina stranse in timp ;
3) Varianta in care acestea sunt incuviintate de catre instanta ca si cheltuieli cu desfasurarea procesului, situatie in care banii ajung ( ca urmare a solutionarii cauzei) la clientul pe care avocatul l-a reprezentat/asistat in instanta, iar ulterior clientul restituie avocatului contravaloarea carburantului utilizat - situatie in care bonurile de benzina nu mai au ce cauta in regitru intrucat contravaloarea acestora a fost incasata.
Din ceea ce prezentati, situatia sta cam astfel : depun bonurile la dosarul cauzei,la fel ca si pe taxa de timbru, onorariu expert, etc, - cu precizarea ca in situatia in care partea adversa este cazuta in pretentii va fi obligata sa-mi restituie si contravaloarea carburantului (aceste sume vor ajunge la clientul reprezentat/asistat de catre avocat) , - Clientul avocatului fie ca va castiga procesul fie ca nu-l va castiga oricum va trebui sa achite avocatului contravaloarea carburantului, in timp ce D-nul avocat se inregistreaza cu aceste bonuri in contabilitatea proprie ca si cum ar fi efectuat niste cheltuieli. Este drept ca acestea sunt niste cheltuieli, insa sunt cheltuieli incasate de la client, motiv pentru care este ilegal sa afirmi odata ca ai facut cheltuieli ( deductibile), iar in acelasi timp sa incasezi si banii de la cel pe care l-ai reprezentat.
Nu e cazul de nimic aiurea. Dansul a fost inainte avocat colaborator (in timpul stagiului) la un alt avocat. Acum s-a definitivat, si-a deschis cabinet. Este tabula rasa in materie de contabilitate specifica, iar eu nu stiam ce sa spun, de aia am preferat sa intreb. El nu mi-a cerut sa fac ceva anume, mi-a adus doar de cateva ori bonuri de benzina spunand ca originalele sunt depuse la instanta...iar eu nu am habar ce sa fac cu ele.
Dansul se foloseste doar de varianta venirii la contabil, a punerii pe masa a tuturor chitantelor...pe masa unui contabil care e si el la inceput.:D Si care nu stia regimul acesta, nu stiam ce se intampla cu bonurile de genul asta la avocati. Si la Finante mi-a fost cam aiurea sa intreb
Pfa
gicapas
BUNA SEARA!
daca tai o factura si chitanta si clientul nu mai plateste se poate anula cele 3 exemplare ale facturii si chitantei?
greselile din RJIP se pot ... (vezi toată discuția)