Buna ziua,
as avea o intrebare:
Ce se petrece cu o mostenire ramasa in urma unui defunct care nu a avit copii raminind ca mostenitori doar sotia supravietuitoare si o nepoata (fiica sorei defunctului).
Succesiunea dupa defunct nu a fost dezbatuta nici de sotia supravituitoare si nici de nepoata in termenul de 6 luni.
Dupa 25 de ani sotia supravietuitoare a decedat. Nepoata a deschis dezbaterea succesiunii insa a constatat ca toate bunurile ramase in urma defuctului (bunurile lui proprii) ar fi fost instrainate de sotia supravituitoare. In urma unei expertize extrajudiciare s-a constatat ca cele 2 contracte de vinzare cumparare (unul sub semnatura privata iar celalalt la notar) nu au fost semnate de sotia supravietuitoare, ea nestiind ca s-au vindut toate bunurile, totul fiind aranjat de o nepoata de a sotiei supravietuitoare, care este si ea decedata. Cumparatorii cu care s-a intocmit contractul de vinzare cumparare sub semnatura privata s-au intabulat printr-o hotarire judecatoreasca ducind instanta in eroare, ei nu pot face nici dovada platii.
M-ar interesa sa stiu daca nepoata defunctului mai poate obtine cota ei parte dupa unchiul ei, tinind cont de faptul ca aceste bunuri imobile erau proprietatea personala a defunctului bunuri dobindite de defunct la reforma agrara din 1945.
As mai vrea sa stiu ce cota parte ii revine nepoatei daca defunctul nu a avut copii.
M-as bucura daca mi-ar raspunde cineva cum ar trebui sa procedeze nepoata sa-si obtina mostenirea si cum s-ar putea anula aceste contracte false.
Va multumesc. Cu stima
Daca nu puteti face dovada ca ati acceptat mostenirea acum ... 25 de ani(!) in termenul legal, chiar daca este vorba de o acceptare tacita, nu puteti mosteni nimic in prezent.
Va multumesc mult doamna avocata pentru raspuns, dar atunci cui ii revine aceasta mostenire daca sotia supravietuitoare nu a vindut ea bunurile si contractele sint false? Revine totul cumparatorilor care au dus nu numai instanta in eroare,care au ascuns totul sa nu stie sotia supravietuitoare de instrainarea acestor bunuri ? Ramin cumparatorii cu mostenirea defunctului cu toate ca contractele nu sint semnate de sotia supravietuitoare iar ei nu au platit bunurile? Si sotia supravietuitoare si nepoata defunctului stiau ca e totul doar inchiriat.
Nulitatea absoluta a contractelor respective poate fi invocata in instanta de orice persoana interesata si nu exista un termen pana la care poate face acest lucru.
Mai exista si posibilitatea de a face plangere penala, daca mai sunteti in termen, daca suspectati existenta unor infractiuni in cazul expus mai sus.
Problema este alta: mostenirea trebuia acceptata in 6 luni de la decesul persoanei respective.
Daca defunctul nu a avut copii, la mostenire veneau sora acestuia (mama dvs.) si sotia supravietuitoare.
Daca sora (care face parte din categoria colateralilor privilegiati) nu a acceptat mostenirea expres sau tacit, nu mai are nici un drept la o parte din avere.
Sotia supravietuitoare, chiar daca nu a facut demersuri pentru dezbaterea succesiunii, cu siguranta a acceptat-o tacit.
In aceste conditii, in opinia mea, daca ati incepe dvs. demersurile pentru demonstrarea nulitatii absolute a acestor contracte, incheiate cu fraudarea legii, in final tot nu ati putea obtine nicio parte din mostenirea pe care mama dvs. nu a acceptat-o in termen.
Evident, poate alti colegi de-ai mei au alte pareri...
Succesiune prescrisa
emitoma
Ce se intampla spre exemplu daca sotia supravietuitoare ,ca unic mostenitor de drept ,nu deschide si deci nu accepta succesiunea in termenul de 6 luni ? Cui ii ... (vezi toată discuția)