avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua, rog nu raspuns competent: mostenitorii rezervatari ,
din clasa I de mostenitori (in cazul de fata copii) - trebuie sa plateasca pentru
anularea testamenului facut de defunctului parinte ,in favoarea sotului ?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 13:26, 1 Aprilie 2012
Ce sa plateasca? Cui?
Mostenitori rezervatari sunt atat copii cat si Sotul supravietuitor. Daca defunctul a testat in favoarea sotului supravietuitor instituindu l legatar universal, adica I a testat toata averea mobila si imobila care s ar gasi la decesul sau, copii pot cere reductiunea testamentului fiind deci de acord cu el, sau sa ceara in instanta anularea testamentului, mai greu de facut daca acest testament este facut in forma autentica, la notar.
Reductiunea testamentului poate fi facuta atat pe cale notariala daca mostenitorii se inteleg, reductiune pentru partea ce incalca rezerva succesorala a copiilor in aces caz sau la instanta.
De ce vorbiti despre anularea testamentului, si nu despre reductiunea acestuia?

Sunt doua chestiuni diferite. Aveti motive sa credeti ca testamentul este anulabil (sau lovit de nulitate absoluta) sau vreti doar sa va protejati rezerva succesorala incalcata prin testament?

Probabil este vorba de mult mai mult dl avocat....copii vor sa anuleze testamentul, pentru ca in aceasta situatie vor culege mult mai mult Decat rezerva succesorala ...;)
Sa-l anuleze, daca exista cauze de nulitate. Dar, daca nu exista, ar fi pierdere de timp si de bani.
Anularea se poate doar prin instanta unde se platesc taxe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament perrla perrla Am citit astazi pe forum cateva spete si raspunsurile date acestora, insa nu prea am vazut consens in elaborarea acestora.#-o#-o As dori sa ma luminati in ... (vezi toată discuția)
Testament elizabeta elizabeta buna ziua, as dori sa stiu daca beneficiez si eu ca sotie supravietuitoare de testamentul sotului meu pe care la primit mostenire de la parintii lui (eu nu ... (vezi toată discuția)
Impartirea mostenirii. testament in favoarea unui prieten. 3 copii si sotia in viata Anna_C Anna_C Cum se va imparti mostenirea avand in vedere testamentul in favoarea unui prieten, dar cu sotia in viata, 2 copii din casatoria anterioara si un copil provenit ... (vezi toată discuția)