avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de arendare intre doua societati comerciale
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de arendare intre doua societati comerciale

Pana acum am auzit doar de contract de arendare incheiat intre pers. fizica si firma. Oare este posila incheierea unui contract de arendare intre 2 firme??
Multumesc anticipat pt. raspuns.
Cel mai recent răspuns: PrimagraArad , utilizator 16:00, 7 Octombrie 2019
Da, aveti dreptate.
Dar trebuie clarificate aspectele privind arenda.

Eu am facut referire la cazul in care contractul de arenda prevede plata in bani, operatiune prevazuta la articolul 141 care este scutita de TVA, iar dumneavoastra faceti referire la cazul in care plata arendei se face in produse, operatiune prevazuta de art.130 ca schimb de bunuri/servicii care nu este scutita de TVA.

O zi buna :)

CrisB a scris:

Da, aveti dreptate.
Dar trebuie clarificate aspectele privind arenda.
Eu am facut referire la cazul in care contractul de arenda prevede plata in bani, operatiune prevazuta la articolul 141 care este scutita de TVA, iar dumneavoastra faceti referire la cazul in care plata arendei se face in produse, operatiune prevazuta de art.130 ca schimb de bunuri/servicii care nu este scutita de TVA.
O zi buna :)

Dupa cum am specificat in primul mesaj>Contractul de ARENDA eset intelegerea dintre Proprietarul unui TEREN si Intreprinzatorul care-i valorifica potentialul economic obligindu-se a returna Proprietarului o RENTA care reprezinta profitul obtenabil convenit al Proprietarului si care se ridica in natura la marginea lanului/tarlalei/parcelei, ceea ce are o substanta similara Dividendului.

De la aceasta definire a relatiei de ARENDA "filozofii" politicilor fiscale au abdicat pentru a realiza "largirea" bazei de impozitare.

In situatia onorarii ratei arendei in numerar, ca urmare a unor situatii fortuite, Arendasul VALORIFICA pe piata c/v cantitatii de produs. In procedura de valorificare daca Arendasul este inregistrat in scop TVA este normal ca va avea TVA de plata catre Buget.

Pentru RENTA DIN ARENDA proprietarul este platitor de Impozit pe Venit, astfel ca in mod FORTAT prin denaturarea intelesului relatiei de ARENDA in normele Codului Fiscal, onorarea ARENDEI s-a inclus in relatia de PLATA SERVICII.

Plata ARENDEI de la introducerea TVA (1993) si pina inainte de 01.01.2007 nu a fost inclusa in regimul TVA, asa cum a fost perceputa in stiintele economice cu o substanta economico-patrimoniala similara Dividendului.

Mai exista o speta HILARA similara:
Doua persoane fac un contract bilateral in care obligatiile de contrapartida se onoreaza in natura (TROC).
O persoana juridica este inregistrata in scopuri TVA, cealalta NU.

Arendarea se face prin contract încheiat între arendator, pe de o parte, şi arendaş, pe de altă parte.
Părţile contractante pot fi persoane fizice sau juridice.

Arenda este contractul incheiat intre proprietar, uzufructar sau alt detinator legal de bunuri agricole, denumit arendator si arendas, cu privire la exploatarea bunurilor agricole, pe o durata determinata si la un pret stabilite intre parti.

Contractul de arenda se intocmeste in scris, cate un exemplar pentru fiecare parte si un exemplar care se depune la consiliul local in raza teritoriala a caruia se afla bunurile arendate, in termen de 15 zile de la data incheierii.
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Cum adica ambele? Ar fi culmea ca societatile sa se autorizeze pentru tot ce cumpara!
Doar societatea care da in arenda trebuie sa aiba CAEN 6820 - inchiriere de bunuri imobiliere etc!...
Ultima modificare: Luni, 7 Octombrie 2019
PrimagraArad, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la plata in lei a arendei romeo200564 romeo200564 O societate comerciala plateste arenda in lei la diferite persoane de la care a arendat teren agricol. Societatea comerciala platitoare de TVA colecteaza TVA ... (vezi toată discuția)
Arenda firma cu profil agricol ramona chisalita ramona chisalita buna ziua. daca o firma a semanat floarea soarelui, iar arendasii doresc ulei in loc de seminte, poate firma sa achizitioneze respectivul ulei din comert ca ... (vezi toată discuția)
Inchiriere teren e_florin e_florin Sunt societate comerciala, platitoare de TVA si doresc sa inchiriez la o alta societate comerciala un teren pentru montarea unui panou publicitar. Se poate ... (vezi toată discuția)