CrisB a scris:
Da, aveti dreptate.
Dar trebuie clarificate aspectele privind arenda.
Eu am facut referire la cazul in care contractul de arenda prevede plata in bani, operatiune prevazuta la articolul 141 care este scutita de TVA, iar dumneavoastra faceti referire la cazul in care plata arendei se face in produse, operatiune prevazuta de art.130 ca schimb de bunuri/servicii care nu este scutita de TVA.
O zi buna :)
Dupa cum am specificat in primul mesaj>Contractul de ARENDA eset intelegerea dintre Proprietarul unui TEREN si Intreprinzatorul care-i valorifica potentialul economic obligindu-se a returna Proprietarului o RENTA care reprezinta profitul obtenabil convenit al Proprietarului si care se ridica in natura la marginea lanului/tarlalei/parcelei, ceea ce are o substanta similara Dividendului.
De la aceasta definire a relatiei de ARENDA "filozofii" politicilor fiscale au abdicat pentru a realiza "largirea" bazei de impozitare.
In situatia onorarii ratei arendei in numerar, ca urmare a unor situatii fortuite, Arendasul VALORIFICA pe piata c/v cantitatii de produs. In procedura de valorificare daca Arendasul este inregistrat in scop TVA este normal ca va avea TVA de plata catre Buget.
Pentru RENTA DIN ARENDA proprietarul este platitor de Impozit pe Venit, astfel ca in mod FORTAT prin denaturarea intelesului relatiei de ARENDA in normele Codului Fiscal, onorarea ARENDEI s-a inclus in relatia de PLATA SERVICII.
Plata ARENDEI de la introducerea TVA (1993) si pina inainte de 01.01.2007 nu a fost inclusa in regimul TVA, asa cum a fost perceputa in stiintele economice cu o substanta economico-patrimoniala similara Dividendului.
Mai exista o speta HILARA similara:
Doua persoane fac un contract bilateral in care obligatiile de contrapartida se onoreaza in natura (TROC).
O persoana juridica este inregistrata in scopuri TVA, cealalta NU.