avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... schimbare nume tata in certificatul de nastere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

schimbare nume tata in certificatul de nastere

Buna ziua!
"Problema" arata in felul urmator: Adi este casatorit cu Emilia si au doi copii, Radu (5 ani) si Roxana (2 ani). Cosmin este casatorit cu Raluca si nu au copii. In acest timp (cand casatoriile sunt in derulare) dar inainte de a fi conceputa Roxana, Emilia intretine un raport sexual (neprotejat) cu Cosmin si ramane insarcinata (cu Roxana) dar Emilia este convinsa ca sotul ei (Adi) este tatal biologic si certificatul de nastere al Roxanei are (firesc) trecut la "tata" numele lui Adi. Cosmin banuieste ca poate fi el tatal, face un test de paternitate dupa nasterea Roxanei (cu probe de saliva, cum fac unele clinici acum) si iese pozitiv, deci Cosmin este tatal biologic al Roxanei. Emilia nu "prea" vrea sa destrame familia, divortand si casatorindu-se cu Cosmin pentru a o lua de la capat iar acum doar Emilia si Cosmin stiu de faptul ca tatal biologic al Roxanei este altcineva decat cel trecut in acte.
Poate Cosmin sa faca ceva legal pentru a schimba numele tatalui in certificatul de nastere al Roxanei daca nu are sprijinul Emiliei? Dar pentru a-i fi incredintata Roxana? Daca raspunsul este "nu", se poate face ceva cand Roxana va avea 18 ani? Adica, daca Cosmin ii va spune adevarul Roxanei la majorat si Roxana este de acord ca Cosmin sa-i fie tata in acte, se poate face asta legal? Ce poate face acum Cosmin (in mod legal) ca sa fie cat mai aproape de copilul lui (Roxana)?
Multumesc foarte mult, nu este scenariu si un raspuns este foarte important pentru mine.
Cel mai recent răspuns: maverick_65 , utilizator 21:53, 24 Decembrie 2008
Ei bine dupa parearea mea fara cooperqarea Emiliei nu sepoate face nimic. Mai intati aceasta trebuie sa isi anunte sotul de "isprava" sa din timpul casatoriei, apoi acesta sa faca tagada paternitatii. Dupa aceea poate actiona si Cosmin pentru stabilirea paternitatii sale. Cat priveste majoratul Roxanei si aflarea adevarului.....credeti ca merita? Daca Adi este un tata bun cui foloseste?
Chestiunea cu tagada paternitatii poate fi facuta si de Emilia, nu numai de Adi...
Legea nu da dreptul si lui Cosmin sa faca asta... Si, oricum, nu prea e indeplinita conditia ca "e cu neputinta ca sotul sa fie tatal copilului"... asa incat, scad sansele lui Cosmin.
Nu stiu ce s-ar intampla si pana unde ar ajunge Cosmin daca ar incerca o tagada el singurel, pe motiv ca are interes, cu o incercare de atacare a legii... dar e subtire speranta...
Nu stiu ce urmareste Emilia si nu vreau sa o judec, dar adevarul e mai bun decat toate si, mai devreme sau mai tarziu, iese la suprafata. Intotdeauna spunem sa mai treaca timp doar pentru ca nu avem curajul sa infruntam realitatea, atat.
Cred ca si pentru casatoria Emiliei cu Adi ar fi mult mai bine sa se afle adevarul, caci un astfel de secret are apanajul de a crea tensiuni si stresuri de natura a eroda, pe interior, relatii.

Mult noroc!
Daca Cosmin doreste sa aiba legaturi cu fiica lui Roxana, trebuie doar sa ii dezvaluie lui Adi ca el nu este tatal copilului.
Acesta va inainta o actiune de tagaduire a paternitatii iar certificatul de nastere al copilului va fi modificat.
Daca Emilia (mama biologica) si Cosmin (tatal biologic) sunt de acord, prin conventie ii pot atribui numele de familie al lui Cosmin (in acelasi proces).
In ce priveste incredintarea fiicei in grija lui Cosmin ... va fi obtinuta doar daca Emilia si Cosmin sunt de acord sau daca se dovedeste ca dezvoltarea fizica si psihica a nou-descoperitului bastard este pusa in pericol in familia lui Adi, tatal inselat.
Discutia este mai ampla, combinatiile de actiuni in justitie sunt mai complexe.
Este dificil, dar nu imposibil.
Depinde care este interesul mamei.

Alberto Kurtyan
:offtopic: Bastard? :O
Dumnezeule mare, nu am trecut de anii 1500? Asa vorbim despre copiii nostri? Sa nu care czumva sa vrem sa mai ardem pe rug pe mama pacatoasa... sau te mai pomenesti ce alte obiceiuri si cuvinte barbare...
Scuze de off topic.
CARMEN_L a scris:

Ei bine dupa parearea mea fara cooperqarea Emiliei nu sepoate face nimic. Mai intati aceasta trebuie sa isi anunte sotul de "isprava" sa din timpul casatoriei, apoi acesta sa faca tagada paternitatii. Dupa aceea poate actiona si Cosmin pentru stabilirea paternitatii sale. Cat priveste majoratul Roxanei si aflarea adevarului.....credeti ca merita? Daca Adi este un tata bun cui foloseste?

Ii foloseste lui Cosmin pentru ca ar face orice sa poata fi cat mai aproape de Roxana. Chiar daca legea il tine legat pe Cosmin si nu poate face nimic (o mare tampenie totusi, e un drept al vietii sa fii langa copilul tau biologic, poate se va schimba legea asta), acesta are de gand sa-i spuna adevarul Roxanei mai tarziu (poate la majorat) si spera sa fie o relatie tata-fiica cat mai reusita. Dar se va vedea...
Multumim pentru raspunsuri si sarbatori fericite tuturor!!!

Ultima modificare: Joi, 25 Decembrie 2008
maverick_65, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitate Gabrielalu Gabrielalu Buna ziua.Am avut o relatie cu X pana la inceputul anului 2009.Dupa cateva luni l-am cunoscut pe Y cu care am plecat din tara in februarie 2010. In 2010 am ... (vezi toată discuția)
Proces paternitate intentat de tatal copilului Mabel Mabel Buna ziua! Va prezint situatia mea: Astept un copil care a fost conceput cat timp eram casatorita, insa tatal nu este sotul meu. In momentul in care am ... (vezi toată discuția)
Stabilirea paternitatii ContSters223629 ContSters223629 buna ziua. as dori, prin amabilitatea dvs, sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare: sunt casatorita, despartita in fapt de mai multe luni. am conceput un ... (vezi toată discuția)