avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Instanta mi-a pus in vedere sa precizez in scris ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Instanta mi-a pus in vedere sa precizez in scris prejudiciul ce mi-a fost adus

Buna ziua,

Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie: intr-o seara, desi aveam viteza mica (~ 35km/h), iar pana atunci drumul a fost curat, intr-o curba periculoasa la dreapta, masina a alunecat pe o portiune cu polei lovind un podet cu coltul stang al masinii avariind putin aripa. A doua zi, cand am mers la politie, am primit amenda pentru neadaptarea vitezei la conditiile de drum. In PV s-a invocat gresit art. 123b din OUG 195/2002 pe cand corect ar fi fost 123b din ROUG 195/2002 dar nici macar acesta nu este aplicabil. La explicatii nu este mentionata viteza, faptul ca era curba periculoasa si s-a trecut eronat ca am parasit partea carosabila. Am contestat acest PV, politia a depus intampinare si la cel de-al doilea termen, d-na judecator m-a intrebat ce prejudiciu mi-a fost adus si sa dau un raspuns in scris.
Ce parere aveti ca ar trebui sa contina raspunsul? Sa mentionez ca mi-a fost adus un prejudiciu moral, politistul facand abuz de functia lui spunandu-mi ca "asa este procedura"; sa readuc aminte ca e gresit actul normativ din PV; imprejurarile sunt insuficient si gresit mentionate si exista neconcordanta intre declaratia data de mine si PV?

Astept cu nerabdare raspuns din partea Dvs.!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: H1z0 , utilizator 14:37, 4 Aprilie 2012
Prejudiciul trebuie sa fie cert.
Ce prejudiciu v-a adus P.V.?
Aplicabilitatea sau inaplicabilitatea unui text de lege este la latitudinea instantei de judecata sa nu uitati acest lucru.
Multumesc d-le "giv" pentru raspuns si scuzele mele ca raspund asa tarziu. Pe mine m-a pus in dificultate d-na judecator intrucat nu aveam idee ce sa raspund. Eu nu doresc decat sa se recunoasca greseala d-lui politist atunci cand a creat P.V.-ul si ca a facut abuz de functia detinuta, singura mea vina fiind ca i-am comunicat ceea ce mi s-a intamplat si, de aici, mai departe, P.V.-ul obtinut pe nedrept.
@H1z0: Eu unul intuiesc ca instanta v-a cerut sa precizati nu "prejudiciul pe care l-ati suferit", ci "vatamarea care v-a fost adusa prin neregulile formale din procesul-verbal".
Pentru a anula prcesul-verbal pentru motivele invocate de dvs. (de nulitate relativa, nu motive de nulitate absoluta), dvs. trebuie sa dovediti o vatamare certa, care nu se poate repara decat prin anularea procesului-verbal.
Sincer, nu stiu sa va dau exemple de astfel de vatamari ... Dar cu siguranta NU este o astfel de vatamare "prejudiciul moral" pe care l-ati suferit cand v-ati contrazis cu politistul.

In locul dvs., m-as concentra pe faptul ca starea de fapt descrisa nu este conforma cu realitatea celor petrecute. Ar fi minunat un martor ... Ar fi interesant de stiut de ce art 123b din roug nu este aplicabil, insistati si pe asta.
As lasa pe locul doi faptul ca lipseste un R din indicarea temeiului legal (este o eroare de redactare mai degraba decat un motiv sa anulam PV), precum si faptul ca politistul a fost "abuziv" (ca oricum presupun ca nu aveti martori).

Succes.
In nici un caz judecatorul nu va pune un agent constatator sa isi faca "mea culpa".
Cererea dumneavoastra o consider inadmisibila.
Pentru anularea P.V. cititi O.G. 2/2001 (art. 16-20) iar in cazul in care acesta omite unul dintre prevederile obligatorii exista posibilitatea anularii acestuia.

smeagull a scris:
@As lasa pe locul doi faptul ca lipseste un R din indicarea temeiului legal (este o eroare de redactare mai degraba decat un motiv sa anulam PV), precum si faptul ca politistul a fost "abuziv" (ca oricum presupun ca nu aveti martori).
Succes.

Daca fapta este descrisa corespunzator nu conteaza daca este incadrata corect sau nu in prevederile legale pe P.V. (in sensul ca este scris gresit sau incomplet un articol de lege).
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ma gandeam sa va raspund separat dar, date fiind raspunsurile Dvs. de fata, o sa mai revin putin asupra lucrurilor pt ca simt ca nu m-am facut prea bine inteles ori ca simt eu nevoia sa nu ascund niciun amanunt "important":

1. in momentul respectiv eram singur, eram in afara localitatii si m-am conformat curbei ce urma sa vina. Nu ma asteptam si la trecerea "subita" de la drum uscat la drum cu polei, cel putin nu in acea perioada cand a avut loc nefericitul eveniment. In aceasta situatie, eu zic ca nu am incalcat nici Art. 123b si nici 123f din ROUG 195/2002 (adaptarea vitezei sub 50km/h in ceea ce priveste curbele (b) si drum cu polei (f) )

2. cand am relatat d-lui politist cele intamplate, dumnealui a "vizionat" masina. Daca era sa fi "parasit partea carosabila" eram in sant, ceea ce insemna alt sir de evenimente, iar daca viteza era mai mare insemna ca masina era si mai rau avariata si, ei bine, asta implica alt sir de evenimente.

Cu ce am gresit ca am alunecat cu masina in acel podet, chiar daca aveam viteza mica si ca m-am prezentat la politie pt a relata cele intamplate?
Chiar era nevoie sa fiu amendat cu 6 pct amenda adica 402 lei, conform legislatiei de atunci (nu stiu daca s-au efectuat modificari ulterioare) si incadrarea la Art. 123b din OUG 195/2002 nespecificand in P.V. viteza pe care o aveam ca sa pot fi incadrat cum trebuie la acest art., chiar daca a fost "eroare de redactare" scris de mana, fara "R".

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Amenda accident singurul implicat Vergil87 Vergil87 Buna ziua, Recent, pe la 4 dimineata am derapat si alunecat cu masina intr-o rapa adanca de 25-30m. Nu am patit nimic din fericire dar masina dauna 70%. ... (vezi toată discuția)
Obligatiile conducatorului auto tichil tichil Intrebarea este daca sunt obligat sa stau in masina pana la intocmirea Procesului verbal de catre politistul rutier si daca da unde este reglementata aceasta ... (vezi toată discuția)
Numar auto completat gresit in procesul verbal de contraventie cosminvld cosminvld Buna ziua. In data de 13.06.2011 am fost oprit in localitatea Afumati, jud. Ilfov de catre un politist, si neavand permisul de conducere asupra mea, am fost ... (vezi toată discuția)