Am o speta mai ciudata, zic eu. Reclamanta s-a plans ca am trimis unor institutii/autoritati ale statului, plangeri neintemeiate. si urmare a acestor plangeri i-ar fi fost lezata imaginea. Imaginea unei persoane juridice, ca si a unei persoane fizice, e pusa in legatura cu perceptia publica; ori niste cereri de informare publica transmise prin corespondenta privata nu pot leza imaginea cuiva...acestea la randul lor nu sunt informatii de interes public.
In intampinare am solicitat declinarea competentei teritoriale in Bucuresti la judecatorie de sector de care apartin si nu in loc. x din jud x, pentru ca fapta ilicita e in mintea mea trimiterea asa-ziselor plangeri neintemeiate (institutiile carora am trimis cereri de informare publica, au fost intrebate de instanta:"cate plangeri a trimis d-na x si ce masuri s-au luat" - evident ca functionarii, relatiile reclamantei, au raspuns: "a trimis x plangeri,si nu a fost cazul sa se ia masuri"- nu pot presupune ca un jurist care semneaza asemenea raspuns ilar si insidios e atat de incompetent sa numeasca plangeri niste cereri de informare publica, in baza legii 544/2001)
Care este asa-zisa fapta ilicita si cui revine competenta teritoriala in aceasta situatie? (acu' scriu recurs, pentru ca am fost obligata la daune morale(!))
Daca tribunalul constata ca nu era de competenta teritoriala, se mai poate face ceva?
Multumesc
In cazul dvs, instanta competenta este cea de la domiciliul paratului sau instanta in circumscriptia careia s-a savarsit fapta. Reclamantul are posibilitatea de a alege intre aceste instante.
exceptia de necompetenta in cazul dvs putea fi invocata prin intampinare sau daca nu ati fost asistat de avocat, cel mai tarziula prima zi de infatisare.
Va rog frumos sa-mi explicati daca fapta este una si acelasi lucru cu consecinta faptei;
in cazul meu, fapta poate fi trimiterea unor asa-zise plangeri nefondate , iar consecinta lezarea imaginii...
Ce insemna mai exact "instanţa în circumscripţia căreia s-a săvârşit acel fapt." - instanta de care apartine asa-zisa victima, sau instanta unde a avut loc fapta- respectiv trimiterea asa-ziselor plangeri (ca doar nu m-am dus la posta in localitatea unde salasluia asa-zisa victima, ci am trimis corespondenta pe mail, de-acasa de la mine
Va multumesc
Fapta nu este acelasi lucru cu consecinta( urmarea faptei) , ci intocmai cum ati explicat dvs. insiva: Fapta consta in trimiterea unor plangeri, care s-au dovedit neintemeiate , iar urmarea faptei consta in lezarea imaginii persoanei impotriva careia ati trimis acele plangeri, iar asta fiindca intre fapta si urmarea faptei ( adica prejudiciul moral ) , trebuie sa existe o legatura cauzalitate, in caz contrar nu ati fi putut fi sanctionata.
Locul comiterii faptei este locul din care ati expediat plangerile.