avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... declinarea competentei teritoriale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

declinarea competentei teritoriale

Am fost chemata in judecata de catre firma la care am avut calitatea de angajat, la judecatoria din judetul unde isi are sediul firma.
Am contestat competenta teritoriala a judecatoriei; instanta a judecat totusi cauza, purtandu-ma jumatate de an pe drumuri; am facut cheltuieli cu acesta ocazie, deplasandu-ma in judetul in care instanta a judecat cauza si apoi cu recursul.
In urma recursului, Tribunalul din judetul respectiv, a casat hotararea in tot si si-a declinat competenta pentru judecatoria in raza careia am domiciliul, locul in care as fi savarsit asa-zisa fapta ilicita de a leza imaginea firmei prin trimiterea de petitii.
In decembrie am primul termen la judecatoria de care apartin cu domiciliul.
Intrebarile la care va rog pareri:
1.Cum recuperez cheltuielile pe care le-am facut cu judecata din judetul in care instanta a judecat fara sa aiba competenta ? (dovezile in original ale cheltuielilor se afla la dosarul a carui hotarare a fost casata, la care se adauga si taxa de recurs, cheltuieli ce presupun ca nu se pot pune in seama reclamantei, pentru ca nu e vina ei ca instanta a judecat fara sa aiba competenta).
2. Dosarul judecat se transfera la judecatoria competenta catre care tribunalul si-a declinat competenta, sau trebuie sa reiau de la capat cu intampinare, sa depun iar probele care au fost in celalalt dosar, probe care dovedesc ca reclamantei nu avea cum sa-i fie lezata imaginea (instanta judecatoriei necompetente teritorial sa judece cauza ma obligase la daune morale, nu pentru lezarea imaginii de care s-a plans reclamanta in plangerea sa ci ca institutiile care mi-au furnizat informatiile pe care le-am solicitat prin petitionare, i-ar fi impietat activitatea, asa ca nici nu stiu pentru ce sa ma apar, daca trebuie s-o iau de la capat)
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
integrity, utilizator
1. Cheltuielile pe care le-ati facut cu judecata vor fi incluse la categoria cheltuieli de judecata pe care trebuie sa le plateasca, conform codului civil, partea care cade in pretentii... adica cel ce pierde procesul suporta si cheltuielile de judecata.

2. Dosarul trimis spre rejudecare la judecatoria competenta, ar trebui in mod normal sa se reia cu totul de la inceput, deoarece a fost judecat de o instanta necompetenta teritorial. Este important de vazut motivele cuprinse in decizia de casare a Tribunalului.
1. Inteleg bine ca, pana la primul termen al judecarii noului dosar format la judecatoria competenta, trebuie sa depun din nou intampinare si inscrisurile cu care inteleg sa ma apar?
2. In baza unei cereri, instanta de recurs imi va elibera actele (chitantele in original) pe care le-am depus pentru a justifica cheltuielile, pentru a le depune la noul dosar format la judecatoria competenta sa judece cauza?

Va multumesc
1. Da, va trebui depusa si intampinare.

Inscrisuri veti depune numai daca aveti ceva nou si nu cele existente deja la dosar; nu are rost sa incarcati inutil dosarul!

2."Noul dosar format" este impropriu zis: de fapt este acelasi dosar pe care l-ati avut, in integralitatea lui, si care acum este trimis la instanta competenta teritorial sa il judece.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala a instantei integrity integrity Am o speta mai ciudata, zic eu. Reclamanta s-a plans ca am trimis unor institutii/autoritati ale statului, plangeri neintemeiate. si urmare a acestor plangeri ... (vezi toată discuția)
Necomunicare intampinare natyca natyca Am si eu o speta...am chemat in judecata, la Tribunal, in contencios o institutie....la primul termen de judecata m-am prezentat personal neavand angajat ... (vezi toată discuția)
Se poate? qwerta qwerta Am 2 intrebari: -La cit timp se succed termenele.care sunt termenele rezonabile conf legii, intr-o cauza in contencios atit timp cit ,,Art. 17. - (1) Cererile ... (vezi toată discuția)