Buna ziua,
As avea cateva nelamuriri in ceea ce priveste concediul de odihna :
1. Am inteles (de la al nostru ITM) ca fiecare angajat este obligat sa isi ia concediu la care are dreptul (respectiv 21 zile) in anul respectiv.Ba mai mult, din ce am citit, angajatul ar trebui sa isi ia 15 zile lucratoare de concediu neintrerupt. Ce se intampla daca el nu vrea sa isi ia aceste zile in anul in curs?
2. In ce conditii legale (pentru angajator) zilele ramase pe anul in curs se pot lua in anul urmator?
Va multumesc anticipat.
Art.141 din Codul muncii spune ca acesta se efectueaza in fiecare an si numai prin exceptie este permisa in anul urmator (exceptii care sunt expres prevazute in CCM aplicabil). Asadar, trebuie sa luati CO in acest an.
art. 141 (3) CM "Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul":nu vad unde este problema D
In lege nu sunt precizate exceptiile dar lasa la aprecierea angajatorului. Daca din motive obiective acesta nu poate acorda CO unui salariat intr-un an, este obligat sa i-l dea in anul urmator (asta este exceptia pentru ca de regula se ia CO in fiecare an).
Co neefectuat
lefteriu_adrian
buna ziua.
m-am angajat in februarie 2009 la o firma, la care lucrez si acum si nu am avut concediu de odihna pe 2009, pe 2010 am avut doar 10 zile.
In cazul ... (vezi toată discuția)