avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Minorul poate depunde plangere penala?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Minorul poate depunde plangere penala?

Buna,as avea si eu nevoie de un raspuns urgent.Sunt minora am 16 ani,am avut pana de curand o relatie cu un baiat de 21 de ani,tin sa mentionez ca am avut relatii sexuale cu el fiind santajata emotional,facandu-mi promisiuni de viitor in ceea ce ne privea la momentul respectiv.De cand ne-am despartit ma urmareste de fiecare data cand plec de acasa,m-a batut(nu au fost urme vizibile),primesc sms-uri cu amenintari,sute de apeluri telefonice;as vrea sa stiu daca pot sa depun plangere penala impotriva lui?( in situatia in care doar mama stie de aceasta problema si nu as vrea ca tata sa fie instintzat.)Multumesc anticipat!:)
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
Cel mai recent răspuns: andreeabrd28 , utilizator 14:15, 19 Februarie 2021
Potrivit art. 284 alin. (2), daca persoana vatamata este un minor sau un incapabil, plangerea prealabila va fi introdusa de persoana indreptatita a reclama.

In conformitate cu dispozitiile art. 132 alin. (3) C. pen., reprezentantul legal al persoanei lipsite de capacitate de exercitiu poate introducere plangere si totodata se poate impaca cu inculpatul.

Plangerea prealabila poate fi formulata si de reprezentantul legal al persoanei vatamate care potrivit legii pot fi, parintii, tutore, curator, sau prin mandatar.
Mandatul trebuie sa fie unul special iar procura va fi atasata la dosar.

In cazul in care persoana vatamata este lipsita de capacitate de exercitiu sau cu capacitate de exercitiu restransa, in conformitate cu prevederile art. 131 alin. (5) C. pen., actiunea penala se pune in miscare din oficiu.
Multumesc frumos!:)
Daca mergeti insotita de mama dvs. este suficient.
Veti fi audiata si apoi va fi si el audiat.
SMS-urile pot constitui probe importante.
Probabil ca dupa ce veti depune plangerea penala lucrurile se vor rezolva intrucat politia il va lua la intrebari si la propriu si la figurat...
din cate stiu eu , conversatiile de pe messenger , sms urile , sau daca il inregistrezi cu telefonul in timp ce vb , poti sa il folosesti ca mijloc de proba , iar faptul ca te a amenintat prin sms , este o infractiune distincta , de amenintare , iar acele sms uri o sa te ajute sa probezi fapta ( zicea ca te omoara ... ) , iar daca te a si lovit dupa un timp , se poate retine un concurs de infractiuni , loviri sau alte violente si amenintare .
Da, poate fi vorba si de infractiunea de amenintare si de alta infractiune ( loviri si alte violente,etc.)

Alte discuții în legătură

Plangere penala pentru persoana implicata in accident AndreiMihai90 AndreiMihai90 Buna ziua. Ca pasager al unei masini implicate in accident, pot face plangere penala soferului daca medico-legalul are sub 90 de zile ? (vezi toată discuția)
Infractiuni in codul penal vldstf vldstf va rog sa-mi comunicati si mie urmatoarele : - care sunt infractiunile pentru care trebuie plangere prealabila si care este diferenta intre retragerea ... (vezi toată discuția)
Art.131 din codul penal taticu100 taticu100 Buna seara! Intr-o infractiune de lovire au fost angrenati 4 tineri (2 contra 2). Unul dintre agresori a lovit, pe rand, ambele parti vatamate. Cel de al ... (vezi toată discuția)