avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... femeia casnica drepturi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

femeia casnica drepturi

buna ziua,sunt casatorita, am un copil major si sunt casnica de 28 de ani ,iar locuinta este achizitionata in tipul casniciei.As vrea sa divortez si as vrea sa stiu ce drepturi am ,cum se face partajul avand in vedee ca locuinta este pe numele la amandoi si cand e indicat sa se faca partajul inainte de divort sau dupa,si daca dupa divort sotul are obligatia sa-mi dea un anumit procent din pensia lui(sotul este pensionar). va multumesc
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 21:04, 2 Aprilie 2012
De principiu, legea prezuma o contributie egala a sotilor la dobandirea bunurilor comune.Chiar daca ati fost casnica, se considera ca munca in gospodarie si cresterea copiilor constituie aport in munca. Cu toate acestea, prin exceptie, sotul ar putea obtine un procent ceva mai mare.
Partajul se face dupa desfacerea casatoriei prin divort, iar cat priveste posibilitatea obtinerii unei pensii de intretinere, ea se poate acorda de catre instantas, in anumite conditii.
Daca divortul se va face pe cale contencioasa si se va face din vina exclusiva a sotului, acesta poate fi obligat, în anumite conditii legale, sa va acorde ori o pensie de intretinere ori o prestatie compensatorie. Dar pentru asta trebuie sa fie divort din vina exclusiva a sotului si dvs. sa nu fiti capabila sa lucrati.
Se poate cere ca bunurile sotilor sa se imparta o data cu solutionarea actiunii de divort, cererea de partaj avand caracter accesoriu acesteia, iar competenta este judecatoria in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, am o cunoștința pe care barbatul dorește sa ... adig81 adig81 Bună ziua, Am o conștiința pe care barbatatul dorește sa o părăsească. Sunt căsătoriți de aprox 20 de ani. Ea în acest timp nu a fost lăsată sa ... (vezi toată discuția)
Divorț și partaj sunt într-o situație care mă depășește și ... Marina61 Marina61 Buna seara! Sunt într-o situație care mă depășește și m-ar ajuta enorm sfaturile dumneavoastră. Situația este urmatoarea: sunt căsătorită de 10 ... (vezi toată discuția)