avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii concediu in timpul preavizului de demisie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

concediu in timpul preavizului de demisie

buna. am o intrebare. pot sa imi concediu de odihna sau medical in perioada cand sunt in preavizul dat de mine la demisie. eu am 15 zile peavizul. stsu mai mult daca am cerut concediu de odihna? mersi
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:35, 17 Iulie 2012
In perioada de preaviz aveti toate drepturile ca salariat, deci aveti dreptul si la concediu de odihna.
Concediul medical inseamna o suspendare a CIM, dar si a preavizului, care va continua dupa terminarea concediului medical.
Deci, puteti lua CO, dar nu medical.
Ce lege (articol) reglementeaza aceasta situatie (CM in perioada de demisie)?
In perioada de preaviz contractul de munca este valabil, cu toate drepturile si obligatiile.
Preavizul se suspenda daca contractul de munca se suspenda in perioada de preaviz. Astfel, un concediu medical luat in preaviz va duce la suspendarea preavizului, pe cand concediul de odihna nu are acest efect, nefiind o suspendare a CIM.

Codul muncii:

ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţã a salariatului care, printr-o notificare scrisã, comunicã angajatorului încetarea contractului individual de muncã, dupã împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sã înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dã dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probã.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de pãrţi în contractul individual de muncã sau, dupã caz, cel prevãzut în contractele colective de muncã aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrãtoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrãtoare pentru salariaţii care ocupã funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncã continuã sã îşi producã toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncã este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzãtor.

(7) Contractul individual de muncã înceteazã la data expirãrii termenului de preaviz sau la data renunţãrii totale ori parţiale de cãtre angajator la termenul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie 2010 anicoleta anicoleta Buna ziua, Daca o persona este in concediu medical si doreste sa-si depuna demisia cu incetarea imediata a contractului de munca ce articol trebuie sa invoce ... (vezi toată discuția)
Cate ore se lucreaza in preavizul de demisie? Claudiagh Claudiagh Buna ziua, Am si eu o rugaminte: am inteles ca in codul muncii se regaseste un articol in care scrie ca in timpul preavizului de demisie angajatul are ... (vezi toată discuția)
Preaviz cristina69 cristina69 In perioada de preaviz poti efectua concediul de odihna neefectuat pana la data care ai primit preavizul? (vezi toată discuția)