avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Punere sub interdictie a majorului - instanta ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Punere sub interdictie a majorului - instanta competenta, model de cerere, legislatia aplicabila

Am in famile o persoana de 28 de ani care sufera de o boala mintala dobandita la nastere (creierul ei dezvoltantu-se insuficient). Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1. ce instanta este competenta pentru solutionarea cereri de punere sub interdictie , judecatoria sect. 3 sau tribunalul Bucuresti?

2.imi da si mie cineva un model de cerere dar pe legislatia noului cod civil si catre cine trebuie adresata procuror sau instanta?

3.procedura puneri sub interdicti din cate am citit prin coduri sta in felul urmator in codul civil te trimite la codul de procedura civila iar codul de procedura spune ca articolele sunt abrogate de decretul 31 / 1954 care la randul sau este abrogat de noul cod civil .....imi poate spune cineva daca gresesc sau nu ?
Ultima modificare: Marți, 3 Aprilie 2012
gubithebest, utilizator
Cel mai recent răspuns: InaV , utilizator 22:56, 24 Octombrie 2012
1. Judecatoria este competenta, in raport de domiciliul persoanei bolnave.

2. Cererea se adreseaza presedintelui instantei ("Domnule Presedinte").

3. Nu va complicati cu trimiterile catre alte prevederi... Cititi in Noul cod civil art. 164 si urmatoarele; acelea va vor lamuri cum trebuie procedat. Puteti sa va orientati si dupa un model mai vechi de cerere. S-apoi, din cate mi-am dat seama veti reusi sa va descurcati singur.

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
Mihaela Luminita VATAVU, Avocat
~ Conținut șters la cerere ~
revin cu procedura cereri de interdictie: Am depus cererea prin posta(deoarece nu aveam timp sa o depun direct la judecatorie) , dupa care mi-a venit o citatie acasa in care scria sa ma prezint la o ora stabilita la biroul procurorului de la jud sect 3, impreuna cu 2 martori . Am fost impreuna cu 2 martori care au dat declarati cu privire la situatia relamantei si a paratei in cauza, dupa care procurorul de caz mi-a dat 2 harti necesare la IML pentru expertiza , dupa care urmand ca actele de la IML sa fie primite de catre procuror care va trimite dosarul in instanta spre solutionare iar la primul terment de judecata avand obligativitatea prezentari cu martorii si cu parata .

Deci procedura pentru cei ce nu stiu si nu au inteles sta in felul urmator :
1 Depunerea cereri
2 primirea cereri si trimeterea ei la procurorul de la parchetul de pe langa judecatoria de domiciliu,
3 prezentare la procuror impreuna cu martori care sa ateste starea paratului NU ESTE NEVOIE SA VA PREZENTATI CU PARATUL LA PARCHET,
4 expertiza paratului la IML. ESTE OBLIGATORIE EXPERTIZA PARATULUI,
5 trimiterea dosarului de catre procuror la instanta de judecata care decide primul termen de judecata,
6 la primul temen trebuie sa va prezentati CU MARTORI SI CU PARATUL.
In instanta lucrurile se misca in functie de gravitatea spetei dumneavoastra. In general o speta simpla fiind vorba numai de punerea sub interdictie este nevoie decat de un termen de judecata. (pct 1-6)
Ultima modificare: Joi, 23 August 2012
gubithebest, utilizator
Expertiza la IML este obligatorie chiar daca exista un document deja de la medicul specialist care confirma debilitatea mintala?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura instituire tutela ceruta de copil pentru parintele bolnav de alzheimer DanyD DanyD Imi puteti spune va rog frumos care este procedura de instituire a tutelei ceruta de copil pentru unul din parinti bolnav de alzheimer, dupa Noul Cod ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie - model de cerere dumiras dumiras ma puteti ajuta cu un model de cerere de punere sub interdictie adresata procurorului , a unei persoane internata intr-un centru de recuperare neuropsihica (vezi toată discuția)
Cine poate fi martor intr-un proces de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru un bolnav alzheimer bibliopod bibliopod In urma decesului tatalui meu, vreau sa fac o cerere de punere sub interdictie si stabilire tutela pentru mama mea, bolnavă Alzheimer în stare gravă. De ... (vezi toată discuția)