Buna ziua.
Am in proprietate un teren (loc de casa). Vecinii din jur au construit case + gardul imprejmuitor fara a ceda o parte pentru drum.
Acum vor ca eu sa cedez o parte pentru ca vor acces. Intr-un fel s-a circulat pe portiunea respectiva pentru ca noi nu am imprejmuit terenul, nelocuind acolo, insa l-am intretinut (arat, curatat etc...).
Acum, nu ma uit la 20 mp, insa nu vad de ce as lasa gratuit. Si bine inteles nu vad de ce as lasa acces pentru masina (codul civil nu face vreo referire in acest sens). Mie imi scade in acest fel pretul la teren. Prin servitute in fapt pierzi dreptul asupra partii ce face obiectul dreptului de servitute.
Mai mult acestia au construit gardurile fara a ceda teren pentru acces, in ideea ca vom fi noi obligati sa cedam.
Acum, eu sunt dispus sa cedez, insa contra cost sau vecinul care are nevoie de acces sa cedeze aceeasi suprafata din spatele terenului sau mie (fondul sau fiind "lipit" de al meu - desigur nu este de acord). Intrebarea este cum ma pot apara? sau sutine pretentiile mele legitime?
Mentionez ca nu se pune problema uzacapiunii, deoarece nu exista drum si nici nu s-a circulat pe acolo atata timp.
Daca locul inchis a rezultat ca urmare a faptei proprietarilor, nu va pot cere drept de servitute si nici nu cred ca ar avea castig de cauza in instanta.
Desigur, sunt amanunte care pot sa-mi scape, in functie de situatia de fapt.
eu as face o actiune pe lipsa de folosinta pe ultimii 3 ani in ceea ce priveste terenul folososit de "ceilalti " drept cale de acces..in vederea negocierii dezmembrarilor