avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Se poate muta divortul de la judecatorie la notar?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Se poate muta divortul de la judecatorie la notar?

Buna ziua!
Am depus cererea de divort (cu minori) la Judectorie in luna ian 2012 si am primit termen in mai. In conditiile in care m-am inteles cu sotul meu, pot renunta la proces si retrage cererea pentru a divorta la notar? Daca da, ce trebuie sa fac si cat timp dureaza pentru a-mi recupera certificatul de casatorie (deoarece am nevoie de el in original la notar)?
In cazul in care nu se poate face asta pana la data primului termen, ne putem prezenta in instanta cu un acord privind autoritatea comuna, locuinta minorului, modalitatea de pastrare a legaturilor personale si contributiile? Acest acord trebuie facut de un mediator? Il putem face si noi? Are valoare in instanta (daca ne punem de acord asupra tuturor detaliilor, instanta poate hotara altceva - in cazul in care nu exista probleme majore?

Multumesc anticipat.
Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.Nu se poate vorbi de o " mutare" efectiva din procedura judiciara in cea notariala, ci numai de o renuntare la judecata actiunii de divort , urmata apoi de desfacerea casatoriei pe cale notariala.
2.Puteti renunta la judecata actiunii de divort, insa instanta va lua act de renuntarea dvs. la termenul de judecata fixat.
3.Restituirea certificatului de casatorie poate avea loc in situatia in care veti aduce in locul celui depus o copie legalizata a acestuia.
4.Puteti incheia la primul termen de judecata un acord atat cu privire la divort cat si cu privire la cererile accesorii divortului.
5.Nu, neaparat, acordul poate fi redactat si de un avocat.
6.Il puteti redacta si dvs .in masura in care acesta va fi redactat cu respectarea conditiilor prevazute de lege.
7.Instanta de tutela va lua act de invoiala partilor in masura in care este respectat interesul superior al minorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort daniella28 daniella28 buna ziua,sotul meu a depus anul trecut actele de divort,pana azi nici primul termen nu a fost.vreau sa stiu,cu actele depuse acum am mai putea sa facem divort ... (vezi toată discuția)
Cerere divort MonicaG MonicaG Buna ziua, Va adresez o intrebare in legatura cu posibilitatea de a divorta pe cale administrativa, conform Legii 202/2010. Asadar, sunt casatorita cu sotul ... (vezi toată discuția)
Retragere actiune de divort alexamg2008 alexamg2008 In luna octombrie a anului trecut am depus actiune de divort cu acordul ambelor parti. Ni s-a dat un termen de aproape un an (octombrie 2011) si intrucat acum ... (vezi toată discuția)