avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme legate de mostenire dupa moartea tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme legate de mostenire dupa moartea tatalui

Sunt unicul copil la parinti si dupa moartea tatàlui ( in 25/05/2011), am ramas doar cu mama. Tatal meu a cumparat impreuna cu mama apartamentul in care locuia si in plus a mostenit dupa tatal sau un teren agricol in supata de 5 ha impreuna cu doua surori. Una dintre surori a murit acum 15 ani iar mostenitorii nu au facut succesiunea petru a mosteni 1/3 din teren. In plus terenul agricol a fost arendat pe 5 ani unui cetatean din vecinatatea terenului, in martie 2011. Va intreb:
1) Eu si mama trebuia sa deschidem succesiunea in termen de 6 luni sau pentru a mosteni bunurile tatalui meu in cat timp o mai pot face si cum , in sensul sa reduc atatat cheltuielile cat si timpul( lucrez in afara tarii)?. Mentionez ca eu si mama suntem impreuna si mama este dispusa sa imi cedeze toata partea ei mie.
2) In cazul ca nu am facut succesiunea in timp de 6 luni in cat timp o mai pot face?
3) Prin succesiune pot fi unica mostenitoare in cazul in care mama este de acord sa imi cedeze partea ei, In acest fel reducand cheltuielile si timpul dupa moartea ei ?
4) Actul de arendare a terenului agricol se anuleaza in cazul in care intru in posesia terenului si trebuie refacut ?
5) Prin moartea surorii tatalui meu acum 15 ani pentru ca mostenitorii nu au deschis succesiunea, terenul a trecut in mostenirea tatalui meu si a celeilalte surori?
6) Am pierdut dreptul de mostenire al terenului agricol eu si mama petru ca nu am facut succesiunea in timp de 6 luni?
Va rog respectuos sa imi fiti de ajutor cu raspunsurile dumneavoastra si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 02:29, 4 Aprilie 2012
Nu am cunostinte atat de vaste,insa pana va raspunde cineva mai experimentat,voi incerca sa lamuresc eu cel putin o parte din probleme:

3. Tu esti SINGURA mostenitoare a mamei tale,avand in vedere ca nu mai ai frati/surori. Esti descenta asa ca inlaturi orice alta categorie de mostenitori! Ideea e ca procesul de succesiune se va deschide doar in momentul mortii mamei tale.
4. Cel mai bine citesti clauzele din contractul de arendare. Insa nu vad cum ai putea intra in posesia acelui teren in totalitate,pentru ca el se imparte atat surorii tatalui tau (cea care traieste),reprezentantilor surorii decedate,tie (reprezentanta a tatalui tau) si mamei tale,prin calitatea de sot supravietuitor.
5. Am explicat mai sus in posesia cui va fi terenul...
6. Nu

In caz de am gresit ceva rog sa fiu corectat. Am mentionat ca nu am siguranta de 100% in cele spuse.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
Raoul_mw, utilizator
1) Dezbaterea mostenirii nu trebuie facuta intr-un termen de 6 luni de la deces ci oricand puteti, dezbaterea fiind imprescriptibila.
2) Termenul de 6 luni era de acceptare a mostenirii prin declaratie la notar
3) La dezbaterea mostenirii, mama dvs. poate renunta la mostenire si dvs. veti mosteni tot.
4) Conform legii de la momentul semnarii contractului, contractul inceteaza in momentul decesului tatalui dvs. dar conform art. 211 daca dvs. doriti, contractul poate continua sa opereze. Conform legii, in termen de 30 de zile de la deces trebuia sa il notificati pe cel cu care a fost semnat contractul de arenda de deces si daca este de acord cu prelungirea contractului sau daca nu este.
5) Puteti solicita ca succesibilii surorii decedate sa fie declarati straini de succesiune (de catre instanta de judecata) dar pana atunci pot mosteni 1/3 din pamant.
6) NU

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pierderea terenului agricol dat in arenda si a dividendelor anuale daca nu se dezbate succesiunea in 3 ani de la decesul mamei? mariapopescu65 mariapopescu65 Mama a decedat acum 2 ani. Mostenitorii ramasi sunt doar cei doi copii, eu si fratele, deoarece sotul, tatal nostru,a dat renuntare notariala la mostenirea ... (vezi toată discuția)
Mostenire Sorenica Sorenica Buna ziua! Exista următoarea situatie: mama decedata , tata în viata, 3 surori. Tata si mama proprietarii unui apartament. Cat este tatăl în viata , copiii ... (vezi toată discuția)
Anexa 24 doar_dana doar_dana Sotului meu i-au decedat parintii. Tatal acum 12 ani, iar mama acum 1 an jumate. Pe timpul vietii mamei, pamantul a fost dat in arenda, iar sotul meu a fost ... (vezi toată discuția)