avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Comisia Centrala de Contestatii nu a raspuns la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Comisia Centrala de Contestatii nu a raspuns la contestatia mea impotriva deciziei de pensie

Buna ziua!
Ma numesc Cristina si va scriu in numele mamei mele. Anul trecut in luna ianuarie si-a depus dosarul in vederea pensionarii pentru limita de varsta la Casa Teritoriala de Pensii. Cum decizia nu a fost favorabila, a ales sa depuna o contestatie. Potrivit legii, aceasta trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei de pensionare. A respectat acest termen, contestatia fiind depusa pe data de 14 iunie 2011 (decizia a primit-o pe data de 17.05.2011), urmand ca aceasta sa fie trimisa la Comisia Centrala de Contestatii din cadrul CNPP. Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 de zile de la data inregistrarii acesteia la casa teritorială de pensii emitenta, potrivit aceleiasi legi. Insa, nici pana astazi, 4 aprilie 2012, mama mea nu a primit niciun raspuns de la Comisie. Am incercat in repetate randuri sa luam legatura telefonic cu cei de la Comisie, insa ori nu raspundeau, ori ni se spunea ca au multe dosare de rezolvat si ca sa asteptam.
Am luat legatura in scris cu casa teritoriala de pensii anuntandu-i in legatura cu aceasta situatie si ni s-a raspuns ca problema o pot rezolva doar cei de la Comisie. De asemenea, in raspuns s-a precizat ca data de trimitere a contestatiei impreuna cu dosarul la Comisie, 19.07.2011, cu toate ca aveau obligatia sa inainteze contestatia la Comisie in termen de cel mult 7 zile de la inregistrare.
Va rog sa ne sfatuiti ce putem sa facem in aceasta situatie, deoarece se pare ca atat Casa teritoriala de pensii, cat si Comisia au incalcat legea prin nerespectarea termenelor de solutionare.
Va multumesc anticipat!
Legea 263/2010 nu prevede ce cale trebuie urmata in situatia in care nu va este dat un nici un raspuns. In situatia refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri, acesta trebuie dat in mod expres si nu in mod tacit prin nerezolvarea in termen a cererii.
De ce trebuie dat in mod expres refuzul?? Pentru ca orice contestatie se solutioneaza printr-o hotarare. Prin urmare si dumneavoastra trebuia sa primiti un raspuns din care sa reiese un refuz al Comisie de a va solutiona contestatia. Astfel, neraspunderea in termen nu constituie refuzul nejustificat al Comisiei de a va solutiona hotararea (adica conform art. 153, lit. f din Legea nr. 263/2010) .
Din moment ce in legea speciala Legea 263/2010 nu exista nici o prevedere care sa ofere o solutie la neraspunderea in termen (45 de zile de la inregistrare si comunicarea hotararii in maxim 5 zile) de catre Comisie, atunci vor deveni aplicabile dispozitiile legii generale -L. 554/2004 art. 1 alin. (1), art. 11 alin. (1) lit. c)..
Iar referitor la cel de al doilea capat de cerere, impotriva casei de pensii pentru contestarea decizie de pensie, acesta va fi respins. De ce ? Pentru ca, in cazul de fata, contestatia impotriva decizie de pensionare constituie o procedura prealabila si obligatorie peste care nu puteti sa sariti si sa chemati direct in judecata casa de pensii fara sa fi facut o contestatie impotriva decizie de pensionare. Va trebui sa chemati si casa de pensii in judecata asta doar dupa ce veti parcurge pasi legali.
Raspunsul doamnei Gabriela este putin cam eronat...
eagle_free a scris:
Daca contesta ambele decizii, parerea mea este ca atunci va fi putin mai complicat pentru ca daca contesti o decizie a unei institutii centrale, cum este Comisia centrala de contestatii, atunci respectivul litigiu atrage competenta Curtii de Apel, ...

:) Nu este aşa. Potrivit art. 19, alin. (3) din anexa nr. 1 la Ordinul nr. 1453/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, funcţionarea şi structura Comisiei centrale de contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice, hotărârile comisiei pot fi atacate, potrivit legii, la tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul reclamantul, în termen de 30 de zile de la data comunicării.


Nicu88 a scris:
Raspunsul doamnei Gabriela este putin cam eronat...

Cât de "puţin cam"? :beta: Propoziţia aceasta este tot ce m-a determinat să vă răspund. Altfel, toţi avem dreptul la o părere, în special atunci când este argumentată din punct de vedere legal.

Art. 153, lit. f) din Legea nr. 263/2010, respectiv refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de asigurări sociale, nu este o noutate în legislaţia asigurărilor sociale. Prevederea a existat şi în Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, la art. 155. În absenţa unei definiţii a refuzului nejustificat de soluţionare a unei cereri privind drepturile de asigurări sociale, practica judiciară a asimilat acestui refuz şi faptul de a nu răspunde în termenul legal la orice cerere adresată caselor de pensii şi care vizează drepturi de asigurări sociale.

Acest tip de litigii au fost declinate de secţiile de contencios adminstrativ ale instanţelor spre competentă soluţionare secţiilor sau completelor de asigurări sociale încă de la înfiinţarea acestora. Nu pot să fiu de acord cu susţinerea dvs. Din moment ce in legea speciala Legea 263/2010 nu exista nici o prevedere care sa ofere o solutie la neraspunderea in termen de catre Comisie, atunci vor deveni aplicabile dispozitiile legii generale -L. 554/2004. Între Legea nr. 554/2004 şi Legea nr. 263/2010 nu există şi nici nu poate exista un raport de tipul lege generală - lege specială. Ele reglementează domenii distincte - cel al asigurărilor sociale şi cel al contenciosului administrativ - domenii care, prin voinţa legiuitorului, nu au nici un punct comun.
eagle_free a scris:

Gabriela Pintea a scris:

eagle_free a scris:
Daca contesta ambele decizii, parerea mea este ca atunci va fi putin mai complicat pentru ca daca contesti o decizie a unei institutii centrale, cum este Comisia centrala de contestatii, atunci respectivul litigiu atrage competenta Curtii de Apel, ...

:) Nu este aşa. Potrivit art. 19, alin. (3) din anexa nr. 1 la Ordinul nr. 1453/2011 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea, funcţionarea şi structura Comisiei centrale de contestaţii din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice, hotărârile comisiei pot fi atacate, potrivit legii, la tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul reclamantul, în termen de 30 de zile de la data comunicării.



Aveati dreptate. Am gasit ulterior si in legea pensiilor, la capitolul cu contestatiile. Se prevede acelasi lucru, ca se contesta deciziile Comisiei centrale la tribunalul competent. Nu am la indemana in prezent acest articol, dar exista. Multumesc pentru corectare.
Ma aflu in aceeasi situatie: am depus la casa teritoriala d e pensii sector 2 Bucuresti contestatie a deciziei de pensie pentru a fi inaintata spre solutionare Comisiei centrale a contestatiilor.De 3 luni nu am primit raspuns.Ce pot face in acest sens? Sa chem in judecata CNPP sau casa teritoriala de pensii?E obligatorie procedura prealabila? Carei instante ma adresez: celei civile pe asigurari sociale sau celei de contencios administrativ? Va multumesc pentru raspuns.
Eu am facut pentru cineva o contestatie foarte bine argumentata in fapt si in drept, contestand in esenta ca s-a refuzat valorificarea unei declaratii notariale in sensul "altor inscrisuri doveditoare" prevazute de art. 161 sau 162 din legea nr. 263/2010 a pensiilor.

Dupa ce au trecut 45 de zile de la data inregistrarii la Comisia centrala de Contestatii + 2 zile lucratoare de trimitere prin posta a deciziei, am dat telefon la Casa nationala de pensii (bucuresti) unde isi desfasoara activitatea comisia centrala de Contestatii sa cer relatii despre stadiul in care se afla dosarul, si mi s-a spus ca o sa se mai intarzie, ca sunt intarzieri mari. (a se avea in vedere ca personalul din cadrul Casa nationala de pensii se ocupa de solutionarea contestatiilor, si ca nu au personal separat "alocat" special pentru constituirea acestei comisii centrale. este vina celor de la centru care au facut 2 greseli: 1. ca nu au angajat personal nou, care sa aibe timpul fizic rezonabil pentru fluidizarea acestei acvtivitati. 2. pentru ca a introdus aceasta noua procedura care este o piedica birocratica pentru accesul direct in justitie.

Ma gandesc cu groaza ca o sa dureze 3 luni de zile si in cazul nostru pana ni se comunica o decizie.

Cred ca o varianta ar fi sa le transmitem un memoriu in care sa le facem "oferta" ca daca nu emit decizia mai repede, vom introduce in instanta actiune in obligarea la emiterea si comunicarea deciziei.
O alta varianta ar fi sa dam direct in judecata comisia centrala de contestatie si/sau casa nationala de pensie.
Poate ca cei care fac aceste demersuri vor avea prioritate in solutionarea cu celeritate a acesteor contestatii. Aceste demersuri ar putea avea ca efect, poate, si inlocuirea de catre guvern si parlament a procedurii legislative de solutionare a contestatiilor cu o alta procedura mai "fluida".
Ultima modificare: Luni, 25 Martie 2013
eagle_free, utilizator

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca sau contencios administrativ? OLGAS OLGAS In baza unui certificat de handicap vizual ( de navazator) am dreptul la pensie de limita de varsta. Am depus cerere cu nr de inregistrare la casa de pensii, ... (vezi toată discuția)
Chemarea în judecatã a casei de pensii pentru neluarea în calcul a unei adeverinþe ioanahilaroman ioanahilaroman La inceputul lunii septembrie, soacra mea a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, in valoare de 669 lei, pentru o vechime in munca de 35 de ani ... (vezi toată discuția)
Unde pot face contestatie impotriva deciziei de respingere, la casa de pensii sau la tribunal? SERBAN MIHAI2003 SERBAN MIHAI2003 Am primit decizie de respingere la pensionare limita de varsta cu reducerea varstei datorate gr.I pe legea 19/2000 si doresc sa stiu daca fac contestatie la ... (vezi toată discuția)