avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Se poate cere unui tert care nu este parte intr-un ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Se poate cere unui tert care nu este parte intr-un proces sa execute hotararea judecatoreasca pronuntata in acea cauza?

Am urmatoarea speta:
X se judeca cu Y si Z.
Z ridica exceptia calitatii procesuale pasive deoarece nu este parte in contractul incheiat intre X si Y , dar obligatia prevazuta in contract nu se poate realiza decat prin intermediul lui Z.
Instanta ii admite exceptia lui Z (desi am putea spune ca e ,,obiectul,, contractului)
Obtin o hotarare judecatoreasca, vreau sa execute ce scrie in ea, cum obligatia trebuie sa se execute prin intermediul lui Z - pe care instanta l-a scos din proces admitandu-i exceptia - Y vine si imi spune eu vreau sa o execut insa Z nefiind parte in proces nu-l putem obliga sa execute o obligatie prevazuta intr-o hotarare judecatoreasca unde nu este cazut in pretentii.
Se poate cere unui tert, care nu este parte intr-un proces sa execute o hotarare judecatoreasca?
Cel mai recent răspuns: Dascalu Camelia Raluca , utilizator 15:57, 8 Aprilie 2012
descrierea este asa de abstracta incat riscati sa primiti raspunsuri abstracte fara aplicabilitate in speta DV

Deciziile judecatoresti sunt opozabile erga omnes, ca şi o lege.

De regula, hotararile judecatoresti se executa de buna voie de catre cel obligat prin hotarare, sau prin executare silita.

poate ca dv va aflati in situatia in care va trebui sa solicitati incuviintarea executarii silite a obligatiei de catre DV dar pe cheltuiala debitorului, caz in care veti putea apela la ipoteticul Z
Dvs supuneti discutiei o speta ,pe marginea careia tot dvs interveniti cu posibilitati posibile="desi am putea spune"
In conditiile in care instanta de judecata admite exceptia ridicata de Z,poate detaliati cum aceiasi instanta de judecata dispune ca "obligatia trebuie sa se execute prin intermediul lui Z" ,pe cale de consecinta depasim cadrul si limitele unei hotarari de instanta
Nu se poate cere unui tert care nu este parte in cauza sa fie obligat sa raspunda pentru ce nu a fost judecat
Incercati sa reveniti cu date concrete direct cu partile din titlu executoriu

Dascalu Camelia Raluca a scris:
Se poate cere unui tert, care nu este parte intr-un proces sa execute o hotarare judecatoreasca?

Teoretic nu se poate, practic am vazut ''n'' situatii in care se cere asta. Spre deosebire de hotararile penale, care sunt opozabile erga omnes, hotararile civile, cu foarte rare exceptii, nu pot fi opuse tertilor. Altfel spus, in materie civila hotararea produce efecte relative, numai intre partile litigante.
Ma scuzati in incercarea mea de a prezenta simplu o situatie am complicat lucrurile.Ma judec cu o persoana juridica ce nu si-a indeplinit o obligatie contracuala asumata, eu am vandut 90% dintr-o firma el a cumparat. In contractul de vanzare -cumparare al firmei era prevazuta obligativitatea cumparatorului de a organiza o AGA (in cadrul societatii cumparate) si majora capitalul social lucru pe care nu l-a facut. L-am actionat in instanta pentru indeplinirea acestei obligatii insa firma pe care am vandut-o si implicit el a cumparat-o, a ridicat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive pe motiv ca nu este parte contractanta.
Ma interesa ce parere aveti dvs. in situatia in care instanta i-ar admite exceptia (deci astfel devine tert in raportul juridic dedus judecatii) iar eu sa zic castig procesul si-l oblig pe cumparator sa organizeze AGA pentru majorarea capitalului social iar firma cumparata refuza sa organizeze AGA pe motiv ca in raport cu procesul si hotararea judecatoreasca ea este tert.
Hotararea judecatoreasca ar obliga cumparatorul sa isi execute obligatia, acesta se duce sa o execute insa firma cumparata spune stop, am organe proprii de conducere si coordonare si nu ma poti obliga sa execut o hotarare judecatoreasca unde nu sunt parte.
Eu cred ca asta ar fi strategia lor, ce parere aveti?
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Efectele unei hotarari pronuntate de curtea de apel vasile12 vasile12 Daca o Curte de Apel ca prima instanta, admite actiunea de anulare a unui act administrativ, printr_o sentinta, ea are efecte numai asupra petentilor sau este ... (vezi toată discuția)
Hotarare def si irevocabila valici valici cui ii este opozabila o hotarare? si unde este prevazut atricolul? Legea nr.221/2009, ca parte in proces este reclamantul si Ministerul Finantelor prin ... (vezi toată discuția)
Subiect: liberul acces la dosarul cauzei - cum justifici interesul legitim? Albert Kurtyan Albert Kurtyan O intrebare fara raspuns de 5 ani: O persoana fizica solicita acces la un dosar. Nu este parte in proces. Legea cere justificarea interesului ... (vezi toată discuția)