Buna ziua,
Revin si apelez la ajutorul dvs celor din forum in speranta ca voi primi si de aceasta data raspunsurile mult dorite. In 1997 a decedat bunica mea, a fost dezbatuta succesiunea intre mama mea si tatal ei(sotul supravietuitor), totul a fost clat. In acelasi an tatal mamei mele, bunicul meu, a decis sa dea prin contract de donatie mamei mele si fratelui ei vitreg(frate de tata) jumate-jumate tot ce detinea deci curtea si pamantul, contract de donatie cu drept viager. la acest contract s-a anexat o hasurare cu delimitarea curtii, o hasurare pe care nu am primit-o de la notariat, dar ma gandesc ca este in arhiva notariatului.
In feb 2012 tatal mamei mele moare si urmeaza sa dezbatem succesiunea pe inca niste terenuri care nu au fost donate pt ca au fost primite ulterior contractului de donatie. Nelemurirea este ce urmeaza de facut la notariat acestui contract de donatie pt ca lucrurile sa fie departajate si mai clar decat in acest contract si hasurarea aferenta deoarece vrem sa vindem partea noastra?
Multumesc anticipat!
Hasurarea si delimitarea (fara a avea o documentatie care sa poata conduce la intabularea imobilelor in mod distinct) nu are alta valoare decat ca o proba intr-un eventual litigiu.
Cred ca in momentul de fata donatarii sunt in indiviziune. Pot face un partaj prin intelegere (la notar) sau unul prin instanta.
Hasurarea s-a realizat atunci in `97 la notariat desi nu exista cadastru. In actul de donatie se precizeaza lotul A cu vecinatati, etc. si lotul B cu vecinatati, etc. Ce nu mi se pare normal este ca fratele mamei ne-a anuntat ca a platit el impozitul pe case si curte ceea ce nu mi se pare legal atat timp cat exista acest contract de donatie. De aceea voiam sa stiu clar ce am de facut. Mentionez ca hasurarea ar fi in favoarea fratelui mamei mele deoarece fara aceasta hasurare jumatatea curtii ar trece prin mijlocul casei sale. Deci nu se va tine cont de hasurarea aceea daca nu exista cadastrul incintei? Exista vreo schita de care s-a tinut cont la acea data sau a fost hasurat doar pe vorbe si notarul a procedat in consecinta dupa bunul plac al unei parti din contract? Va multumesc mult.
Nu prea conteaza acea schita decat, asa cum va spuneam, ca un eventual mijloc de proba.
Daca va intelegeti, puteti efectua partajul la notar. Documentatia cadastrala este obligatorie. Daca nu va intelegeti, documentatia va fi dispusa de instanta.
Fara o documentatie cadastrala nu veti putea intabula imobilele si nici instanta nu se va putea pronunta.
De inteles amiabil cred ca este exclus. Daca se tine cont de actul de donatie si nu de schita pentru ca nu are fundament se pare ca linia dreapta prin care voi face cadastrul il va dezavantaja clar pt ca ii divizeaza casa dupa cum va spuneam. Deci ramane doar instanta. Pe noi hasurarea de care vorbeam ne-ar dezavantaja clar si ma bucur ca am aflat ca o pot contesta. In momentul donatiei erau altele relatiile familiale sora-frate, acum a intervenit avaritia si asta trebuie sa contracarez eu imputernicita de mama. Multumesc mult pt raspunsuri.
Va rog mai am o nelamurire cu privire la iesirea din indiviziune. Eu pot sau nu pot sa chem sa se efectueze masuratorile cadastrale doar pentru casa si terenul jumatatea de curte a noastra asa cum e clar scris in actul de donatie facut de bunicul meu sau trebuie sa se masoare toata curtea si abia dupa aia sa se faca dezmambrarea? si daca fratele mamei mele refuza sa facem cadastrul si intabularea ce am de facut legal? Trebuie sa astept dezbaterea succesiunii pentru terenul ramas neimpartit prin act de donatie sau poate fi facut oricand in paralel cadastrul pt curte? As vrea sa imprejmuiesc cu gard care sa ne separe proprietatile pentru ca acum fratele mamei este stapan si pe partea nostra deoarece el s-a mutat acolo.
Multumesc mult.
Dezmembrare teren
amphora
Dupa 1990, mama si fratele ei au primit prin retrocedare terenul agricol predat de bunicul meu statului, iar titlul de proprietate s-a emis cu bunicul autor, ... (vezi toată discuția)