@f.nica
Eu va scriu doar teoria, intrucat pentru un raspuns trebuie vazute hotararile judecatoresti.
Contestatia in anulare este o cale de atac extraordinara, nesuspensiva de executare, care se poate exercita numai in cazurile si conditiile expres si limitativ prevazute de lege. Trebuie neaparat sa stiti ca intr-o contestatie in anulare nu se discuta chestiuni legate de fondul cauzei. Postez mai jos art. 317 si art. 318 Cod procedura civila, ca sa puteti vedea motivele prevazute in aceste dispozitii, si va sugerez sa discutati cu un avocat cu actele in fata.
Art. 317
(1) Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele aratate mai jos, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
(2) Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.
Art. 318
(1) Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.