avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contributii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contributii

Buna ziua,
Ce contributii se platesc pentru un contract de mandat : presedinte ,contabil ,casier la un CAR .
Toti sunt salariati iar activitatea din CAR este in afara functiei de baza.
Cel mai recent răspuns: carmen_danciu , utilizator 20:09, 5 Aprilie 2012
Se retin si se platesc toate contributiile, ca la salariatii normali. Indemnizatiile platite sunt de natura salariala, conform Codului fiscal.
Si CAR trebuie sa plateasca contributii ca orice angajator.
Adycristina a scris:

Buna ziua,
Ce contributii se platesc pentru un contract de mandat : presedinte ,contabil ,casier la un CAR .
Toti sunt salariati iar activitatea din CAR este in afara functiei de baza.

De fapt ei sunt numiti din rindul membrilor CAR in adunarea generala asa cum prevede statutul .Este mandat sau alta forma de incadrare

Nu conteaza, tot venituri salariale sunt.

Codul fiscal:
Art. 55 Definirea veniturilor din salarii
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.

(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
b) indemnizaţii din activităţi desfăşurate ca urmare a unei funcţii alese în cadrul persoanelor juridice fără scop patrimonial;


Art. 57 Determinarea impozitului pe venitul din salarii
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
b) pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri [nu la locul de munca de baza], prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;
Pot sa fie si cu contract civil, iar in cazul in care sunt pensionari li se opreste 16 %impozit din venit pe care il vireaza platitorul de venit si pa lanaga acesta se incheie un contract cu cass si se plateste trimestrial 5.5% nominal.
Iar daca nu sunt pensionari li se opreste toate contributiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Og 58/2010 pt asociatiile de proprietari mihasi mihasi 1.Aceasta ordonanta se aplica conventiilor civile ocazionale si contractelor de mandat ale presedintilor de asociatii de proprietari? 2. Au aparut normele de ... (vezi toată discuția)
Conventii civile pentru persoanele din conducerea sindicatului melinda_orosz melinda_orosz Am o intrebare: la un sindicat nou infiintat avem o presedinte, o vicepresedinte ci probleme orgasnizatorice si o vicepresedinte cu probleme ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat elena stan elena stan Buna ziua, Intrebare: Ce plati trebuie sa plateasca la stat o persoana care a incheiat un contract de mandat cu o firma ( asigurari) ? Se aplica ... (vezi toată discuția)