avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajare din somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajare din somaj

Buna ziua. Actualmente sunt somer, dar in curand ma voi angaja. As vrea sa stiu cum este cu prima aceea care se ofera in cazul in care somerul isi gaseste singur de munca si nu prin intermediul AJOFM. Eu stiu ca trebuie sa ma angajez pe o perioada de 1 an ca sa am dreptul la ea, dar firma la care ma voi angaja imi ofera contract pe perioada determinata de 3 luni (de proba) urmand ca apoi sa trec pe contract pe perioada nedeterminata. Poate imi dati un sfat cum sa negociez cu angajatorii ca sa pot lua si prima de la somaj. Si inca cv...punctul de lucru al firmei e la 50 km de domiciliul meu, parca si pt asa cv era vorba la prima de somaj. Va multumesc anticipat si astept rsp d-voastra.
Cel mai recent răspuns: ercar , utilizator 16:48, 6 Aprilie 2012
Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã

Art. 72.
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cãrora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajeazã pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajãrii, le înceteazã plata indemnizaţiei de şomaj beneficiazã, din momentul angajãrii pânã la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptãţite sã primeascã indemnizaţia de şomaj, de o sumã lunarã, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilitã şi, dupã caz, reactualizatã conform legii.

(2) Nu beneficiazã de prevederile alin. (1) persoanele care se încadreazã la angajatori cu care au fost în raporturi de muncã sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendatã potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbãrii duratei contractului individual de muncã, plata indemnizaţiei de şomaj înceteazã potrivit art. 44 lit. a).


Art. 74. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o localitate situatã la o distanţã mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil, beneficiazã de o primã de încadrare acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj egalã cu de douã ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data acordãrii.

Asadar, cele doua sume se acorda de catre AJOFM si nu de catre angajator...
Multumesc pt raspuns. Cred ca nu m-am exprimat corect. Stiu ca sumele le plateste AJOFM, de altfel e si logic sa fie asa, dar eu ma refeream cum sa negociez cu firma (imi ofera contract pe 3 luni) astfel incat sa beneficiez de prima de la AJOFM (stiind ca atunci cand mi-am depus dosarul de somaj am vazut scris acolo ca trebuie sa ma incadrez in munca pe minim 1 an ca sa pot beneficia de prima)
1. Pentru a beneficia de toate acele facilitati aratate aici trebuie sa incheiati un CIM pe perioada nedeterminata si cu program normal (8 ore pe zi).

2. Daca incheiati un CIM pe perioada determinata (sub 12 luni) se suspenda indemnizatia de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea la termenul pentru care a fost incheiat a CIM.
Va multumesc, m-ati luminat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce beneficii ai daca in timp ce esti somer iti gasesti de lucru? giorgio24 giorgio24 Am devenit somer de la 01-07-2013,sunt luat in evidenta si am carnet.De la 08-07-2013 am gasit de lucru si am contract pe perioada nedeterminata dar am 3 luni ... (vezi toată discuția)
Angajarea in perioada de somaj? draganmariana draganmariana Am avut la firma 3 angajati care din luna ianuarie sunt in somaj. Acum incepand cu 01.august 2012 dorim sa-i reangajam pe aceiasi. Intrebarea mea este , cum ... (vezi toată discuția)
Intrerupere somaj ochio ochio o persoana a venit din somaj la interviu pt angajare si a fost acceptat. pt a intrerupe somajul ,ii trebuie o adeverinta de la firma ca a fost angajat cu CIM ... (vezi toată discuția)