avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am cumulat indemnizatia de somaj cu alte venituri si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am cumulat indemnizatia de somaj cu alte venituri si acum mi se solicita sa o restitui

Ma numesc Mihaela si as dori sa ma lamuresc cu urmatoarele: In luna septembrie am aplicat pentru somaj, eu nefiind angajata bineinteles. Mi s-a spus ca totul este in regula si s-a aprobat. 6 luni mai traziu cand acest somaj a incetat ,dorind sa iau o adeverinta de la fortele de munca nu a fost posibil deoarece mi-au spus ca eu pe perioada somajului am lucrat. Mentionez ca sunt arbitru de volei de 14 ani dar fara carte de munca fara ca macar sa semnam coventie, ei avand semnatura mea dor pe statul de plata. Sigur ca acea plata este un venit - dar este un venit negarantat, este un venit nesigur (drept dovada in luna octombrie venitul a fost de 17 ron)

Acum dupa 6 luni sunt nevoita sa inapoiez 1500 ron (tot somajul)
As avea mai multe intrebari : de ce mi-au aprobat somajul ?? de ce nu s-au autosesizat dupa prima luna ?? ce se intampla daca nu inapoiez acesti bani? care sunt urmarile ??
Eu nu cunosc legea ,nu am avut intentia sa ii insel in vreun fel.Totul a fost din nestiinta .
nu am contract sau carte de munca deci nu am crezut vreo clipa ca acela este un venit de care ei vor tine cont. Astept raspunsuri. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:13, 10 Aprilie 2012
Acest venit nesigur, a fost declarat la finante? Cand ati intocmit dosarul de somaj nu ati dus o adeverinta de venit de la finante?
V-au dat o hartie oficiala cei de la somaj in care va atentioneaza ca trebuie sa returnati suma respectiva? Ce anume au motivat in acea hartie...daca realizati venituri mai mici decat indemnizatia de somaj la care aveti dreptul , puteti beneficia de somaj .
Neaparat vedeti care sunt trimiterile din lege de care se agata functionarii statului...
Am dus de la finante adeverinta in momentul intocmirii dosarului pentru somaj.
Nu am nici o hartie oficiala de la fortele de munca intrucat ei vor o hartie sa duc eu, adeverinta, din care sa reiasa serviciile prestate pentru acele venituri.
Eu am depus dosarul de somaj in septembrie iar veniturile din arbitraj au fost :
- octombrie 120 lei
- noiembrie 17 lei
- decembrie 120 lei
- ianuarie 120 lei
- februarie 215 lei.
Somajul a fost de 250 lei lunar fiind absolventa.
Astept raspuns. Va multumesc
Daca duceti o adev cu veniturile respective sigur va vor lasa in pace...
Pe perioada somajului puteti realiza venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare.

Valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare este de 500 lei.

Art. 15 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002:
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activitãţi autorizate potrivit legii se înţelege activitãţile economice desfãşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Solutia care ar fi ?? Sa merg la financiar sa iau o adeverinta cu veniturile pe lunile respective , care sunt cele scrise mai sus si care nu depasesc in niciuna din luni indemnizatia de somaj.
Eu de la ei stiu ca am avut aceste venituri si anume de la fortele de munca.
La fortele de munca au spus ca in momentul in care beneficiezi de somaj nu mai poti avea nici un alt venit, incepand cu anul 2010.

Alte discuții în legătură

Somer in plata Cobuzz Cobuzz Buna ziua.Ma intereseaza daca pot lucra ca zilier 4 zile pe luna dacă sunt somer cu indemnizație. (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj si alte venituri silviu35 silviu35 SOMAJUL meu este de 420 lei dar am o problema. AM lucrat citeva ore la o asociatie mia dat 50 lei a facut proces verbal ptr reparatii si sa aiba acoperire ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj si venituri din contract de colaborare cineva2011 cineva2011 Buna seara... Am o intrebare,daca sunt in somaj si imi gasesc de munca,dar angajatorul vrea sa imi faca contract de colaborare,mai pot beneficia de ajutorul ... (vezi toată discuția)