avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 658 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Am cumulat indemnizatia de somaj cu alte venituri si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Am cumulat indemnizatia de somaj cu alte venituri si acum mi se solicita sa o restitui

Ma numesc Mihaela si as dori sa ma lamuresc cu urmatoarele: In luna septembrie am aplicat pentru somaj, eu nefiind angajata bineinteles. Mi s-a spus ca totul este in regula si s-a aprobat. 6 luni mai traziu cand acest somaj a incetat ,dorind sa iau o adeverinta de la fortele de munca nu a fost posibil deoarece mi-au spus ca eu pe perioada somajului am lucrat. Mentionez ca sunt arbitru de volei de 14 ani dar fara carte de munca fara ca macar sa semnam coventie, ei avand semnatura mea dor pe statul de plata. Sigur ca acea plata este un venit - dar este un venit negarantat, este un venit nesigur (drept dovada in luna octombrie venitul a fost de 17 ron)

Acum dupa 6 luni sunt nevoita sa inapoiez 1500 ron (tot somajul)
As avea mai multe intrebari : de ce mi-au aprobat somajul ?? de ce nu s-au autosesizat dupa prima luna ?? ce se intampla daca nu inapoiez acesti bani? care sunt urmarile ??
Eu nu cunosc legea ,nu am avut intentia sa ii insel in vreun fel.Totul a fost din nestiinta .
nu am contract sau carte de munca deci nu am crezut vreo clipa ca acela este un venit de care ei vor tine cont. Astept raspunsuri. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:13, 10 Aprilie 2012
Ok atunci cei care cer restituirea somajului sunt cei de la AJOFM. Din somaj se opreste CAS?
1. - Din indemnizatia de somaj nu se retine nimic.
- Somerul indemnizat este asigurat la pensie si la sanatate.

2. - Activitatea desfasurata de dvs. ca arbitru sportiv nu face parte din activitatile autorizate potrivit legii.

- Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 15.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 din lege, care realizeazã venituri din activitãţi autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizaţie de şomaj în condiţiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, dacã dovedesc cã acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depãşesc valoarea indicatorului social de referinţã al asigurãrilor pentru şomaj şi stimulãrii ocupãrii forţei de muncã în vigoare în luna pentru care se face dovada.

(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.
In nici una din luni nu am depasit valoarea indicatorului social de referinta, daca acesta este 500 lei lunar. Pe perioada somajului eu nu am fost asigurata la CAS. Aceasta lege 76/2002 mai este valabila? pentru ca de la AJOFM mi -au spus ca legea s-a schimbat in 2010!
Astept raspunsuri. Multumesc.
In 2010, Legea nr.76/2002 a avut modificari prin patru acte normative .. insa niciunul dintre acestea nu prevede ceea ce va spun cei de la AJOFM
shsskype a scris:

In nici una din luni nu am depasit valoarea indicatorului social de referinta, daca acesta este 500 lei lunar. Pe perioada somajului eu nu am fost asigurata la CAS. Aceasta lege 76/2002 mai este valabila? pentru ca de la AJOFM mi -au spus ca legea s-a schimbat in 2010!
Astept raspunsuri. Multumesc.

1. - Nu conteaza daca ati depasit sau nu cei 500 lei lunar ci faptul ca activitatea pentru care ati fost retribuita nu face parte din activitatile autorizate potrivit legii.

- Va redau mai jos un raspuns al meu dat anterior, pe forum, care sper sa va lamureasca:
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

2. Somerul indemnizat este asigurat la pensie si sanatate prin efectul legii, nu trebuie sa platiti dvs. contributiile, ele sunt platite de Agentia de Somaj.

3. - Legea 76/2002 este valabila, cu modificarile intervenite in timp.
- Cei de la Agentia de Somaj sa va spuna la ce modificare fac referire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somer in plata Cobuzz Cobuzz Buna ziua.Ma intereseaza daca pot lucra ca zilier 4 zile pe luna dacă sunt somer cu indemnizație. (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj si alte venituri silviu35 silviu35 SOMAJUL meu este de 420 lei dar am o problema. AM lucrat citeva ore la o asociatie mia dat 50 lei a facut proces verbal ptr reparatii si sa aiba acoperire ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj si venituri din contract de colaborare cineva2011 cineva2011 Buna seara... Am o intrebare,daca sunt in somaj si imi gasesc de munca,dar angajatorul vrea sa imi faca contract de colaborare,mai pot beneficia de ajutorul ... (vezi toată discuția)