avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Criza economica - Concediu fortat fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Criza economica - Concediu fortat fara plata

Buna ziua,

Lucrez la o firma cu capital privat care activeaza in domeniul industriei constructoare de autovehicule.
Cum bine cunoasteti criza provoaca disponibilizari in masa, a aparut si la noi o hartie cum ca solicitam concediu fara plata pe o perioada de 2 saptamani/luna din noiembrie 2008 pana in aprilie 2009 pe care am semnat-o,
La intrebarea cum ca la alte societati se plateste 75 sau 85% din salariu raspunsul sefului a fost: "Du-te la aia care dau 75%"
Conform cu Art. 53 din CM, o societate e obligata sa plateasca cel putin 75% din salariu pe perioada in care un angajat este suspendat pe o perioada determinata.

Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate face ceva in sensul acesta.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:08, 28 Februarie 2009
Daca angajatorul va trimite in concediu fara plata, cel mult 15 zile pe an, trebuie sa va plateasca minim 75% din salariu pe aceasta perioada. Daca va pune sa faceti cerere de concediu fara plata nu mai are aceasta obligatie. Inseamna ca o duce rau din punct de vedere financiar si de ceea recurge la aceasta. Qcum ramane la latitudinea salariatilor daca accepta sau nu sa intre de buna voie in concediu fara plata. Angajatorul trebuia sa ii stranga pe toti salariatii sale spuna despre ce e vorba si sa va ceara consimtamantul sa recurga la aceasta stratagema de a iesi din impas. Eu ma intreb numai ce se va intampla daca salariatii nu sunt de acord sa semneze cererile deconcediu fara plata iar angajatorul sa spuna ca nu are ce sa va dea de lucru si de unde sa va plateasca.
Mai bine ar face o concediere colectiva, pe timp limitat, si cand isi revine sa va reangajeze.
În cazul în care din motive obiective este necesară reducerea sau întreruperea temporară a activităţii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluării ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fără plată.... dar nu este obligatoriu.
tudorvaleriu a scris:

Daca angajatorul [...]
Mai bine ar face o concediere colectiva, pe timp limitat, si cand isi revine sa va reangajeze.


Ce presupune aceasta "concediere colectiva pe timp limitat"? (daca e diferita de trimiterea in somaj tehnic?)
ce drepturi/obligatii au angajatorul/angajatul in acest caz?

merci
gaby
catalin13 a scris:

.
Cum bine cunoasteti criza provoaca disponibilizari in masa, a aparut si la noi o hartie cum ca solicitam concediu fara plata pe o perioada de 2 saptamani/luna din noiembrie 2008 pana in aprilie 2009 pe care am semnat-o,


Nu inteleg cum 2 saptamani / din nov. pana in aprilie
Asa cum vi s-a mai spus angajatorul poate sa acorde 15 zile cfp intr-un an, nu mai mult, cu acordul sidicatului,pentru restul zilelor trebuie sa plateasca minim 75 % din salariu.
Din momentul in care ati facut cerere fara plata se presupune ca dumneavoastra ati dorit concediu fara plata, nu ca v-a obligat angajatorul. Este un abuz, o inselatorie.
In ceea ce priveste concedierea colectiva, este o procedura care implica cheltuieli din partea angajatorului, este dificila , daca esra simplu o facea angajatorul.Cheltuielile sunt cele cu contributia la somaj care trebuie achitata de angajator pentru a putea beneficia de somaj. Odata concediat nu poti sti daca este pe termen scurt sau foarte lung pana la niciodata inapoi.
Buna seara tuturor! Fiti amabili si lamuriti-va si pe mine caci nu inteleg cum patronul unei firme poate sa-ti spuna ca iti da concediu de odihna de Sarbatori si cand revii si primesti fluturasul vezi ca 3 zile sunt platite ca si concediu si alte 3 zile sunt cfs. Nu era normal sa se anunte dinainte? Va multumesc cu anticipatie! Dan

Alte discuții în legătură

Ce parerea aveti: art. 43 (5)din ccm unic la nivel national 2007-2010 smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: as vrea sa stiu mai multe despre cum se aplica art. mentionat (apropos de criza economica:(). In principiu, ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata nelusar nelusar Societatea la care lucrez a trimis in concediu fara plata, pentru zece zile, o parte din angajati, din lipsa de comenzi. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata mihaela_20o7 mihaela_20o7 durata legala a concediului fara plata,dat de angajator.Angajatu nesolicitand concediu fara plata.care sunt conditiile pe care trebuie sa le respecte ... (vezi toată discuția)