avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Criza economica - Concediu fortat fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Criza economica - Concediu fortat fara plata

Buna ziua,

Lucrez la o firma cu capital privat care activeaza in domeniul industriei constructoare de autovehicule.
Cum bine cunoasteti criza provoaca disponibilizari in masa, a aparut si la noi o hartie cum ca solicitam concediu fara plata pe o perioada de 2 saptamani/luna din noiembrie 2008 pana in aprilie 2009 pe care am semnat-o,
La intrebarea cum ca la alte societati se plateste 75 sau 85% din salariu raspunsul sefului a fost: "Du-te la aia care dau 75%"
Conform cu Art. 53 din CM, o societate e obligata sa plateasca cel putin 75% din salariu pe perioada in care un angajat este suspendat pe o perioada determinata.

Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate face ceva in sensul acesta.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:08, 28 Februarie 2009
Sa inteleg ca esti de acord cu mine, Elis?

Alberto Kurtyan
Prevederile Art. 43 alin. (5) sunt lipsite de eficacitate, intrind in contradictie cu prevederile codului muncii si cu principiile contractelor intuitu personae.
Tertii (sindicatele) nu pot sa intervina intr-un contract individual si sa decida (aprobe) unilateral incetarea sa (fie si pentru 15 zile).


Codul muncii reprezinta dreptul comun in materie iar contractul colectiv de munca unic la nivel national este reglementare cu caracter special, prevederile sale aplicandu-se cu intaietate.

Pe de alta parte, vazand si dispozitiile Legii nr. 54/2003, nu putem vorbi despre sindicate ca despre factori de decizie; ele isi exprima sau nu acordul in legatura cu deciziile patronatului, in functie de ineteresele salariatilor. A interpreta acordul acestora ca pe o incalcare a contractelor intuitu personae inseamna a goli de continut insusi actul normativ care le reglementeaza activitatea, respectiv Legea nr. 54/2003

Prin urmare, dispozitiile art. 43 din contractul colectiv de munca unic la nivel national se aplica inaintea prevederilor Codului muncii iar sindicatele nu decid nimic, decizia fiind luata de patronat, care cere in prealabil acordul sindicatelor. In mod evident, decizia este unilaterala si are caracter dispozitiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce parerea aveti: art. 43 (5)din ccm unic la nivel national 2007-2010 smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: as vrea sa stiu mai multe despre cum se aplica art. mentionat (apropos de criza economica:(). In principiu, ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata nelusar nelusar Societatea la care lucrez a trimis in concediu fara plata, pentru zece zile, o parte din angajati, din lipsa de comenzi. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata mihaela_20o7 mihaela_20o7 durata legala a concediului fara plata,dat de angajator.Angajatu nesolicitand concediu fara plata.care sunt conditiile pe care trebuie sa le respecte ... (vezi toată discuția)