avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Criza economica - Concediu fortat fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Criza economica - Concediu fortat fara plata

Buna ziua,

Lucrez la o firma cu capital privat care activeaza in domeniul industriei constructoare de autovehicule.
Cum bine cunoasteti criza provoaca disponibilizari in masa, a aparut si la noi o hartie cum ca solicitam concediu fara plata pe o perioada de 2 saptamani/luna din noiembrie 2008 pana in aprilie 2009 pe care am semnat-o,
La intrebarea cum ca la alte societati se plateste 75 sau 85% din salariu raspunsul sefului a fost: "Du-te la aia care dau 75%"
Conform cu Art. 53 din CM, o societate e obligata sa plateasca cel putin 75% din salariu pe perioada in care un angajat este suspendat pe o perioada determinata.

Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate face ceva in sensul acesta.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:08, 28 Februarie 2009
Angajatorul nu putea sa suspende CIM pentru concediu fara plata decat in baza unei cereri din partea dvs. sau ca urmarea unei decizii luate cu acordul sindicatului. Daca nu exista nici una dintre variante este o retinere ilegala de salariu si il puteti recupera fie in urma unui control al ITM, in urma sesizarii facute de dvs., fie in instanta.
elis a scris:

În cazul în care din motive obiective este necesară reducerea sau întreruperea temporară a activităţii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluării ei, unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fără plată.... dar nu este obligatoriu.


imi puteti spune si mie unde scrie asa ceva, ca si angajatorul meu vrea sa recurga la astea 15 zile fara plata?
Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2009
Vioreld, utilizator
Art. 43 alin.5 din Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010
merci.=D>
Elis da sfaturi foarte bune dar aici a gresit.
Nu exista concediu fara plata fortat, 15 zile sau orice alta perioada, cu sau fara acceptul sindicatelor, unilateral, la initiativa angajatorului.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Ce parerea aveti: art. 43 (5)din ccm unic la nivel national 2007-2010 smeagull smeagull Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat: as vrea sa stiu mai multe despre cum se aplica art. mentionat (apropos de criza economica:(). In principiu, ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata nelusar nelusar Societatea la care lucrez a trimis in concediu fara plata, pentru zece zile, o parte din angajati, din lipsa de comenzi. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata mihaela_20o7 mihaela_20o7 durata legala a concediului fara plata,dat de angajator.Angajatu nesolicitand concediu fara plata.care sunt conditiile pe care trebuie sa le respecte ... (vezi toată discuția)